Uutinen

Mosambikin Chissanolle jättipalkinto hyvästä hallinnosta

Ensimmäinen Mo Ibrahim -palkinto hyvän hallinnon edistämisestä Afrikassa myönnettiin Mosambikin entiselle presidentille Joaquim Chissanolle.
Esa Salminen
23.10.2007
MO IBRAHIM FOUNDATION
Kofi Annan
"Mo Ibrahimin visio hyvän hallinnon edistämisestä tulee johtamaan Afrikan poliittiseen ja taloudelliseen renessanssiin", totesi palkintoraatia johtanut Kofi Annan.

PEMBA -- "Presidentti Chissanon saavutukset maansa rauhan, sovittelun, vakaan demokratian ja taloudellisen kehityksen luomiselle tekivät palkintokomiteaan syvän vaikutuksen", sanoi raadin puheenjohtaja Kofi Annan jakaessaan Mo Ibrahim -palkinnon Lontoossa 22. lokakuuta.

"Niin teki myös hänen päätöksensä luopua vallasta, vaikka maan perustuslaki olisi sallinut kolmannen kauden."

Palkinnon myöntänyt Mo Ibrahim -säätiö on sudanilaisen kännykkämiljonääri Mo Ibrahimin hanke mantereensa hyvän hallinnon kannustamiseksi. Palkintoraati arvioi kaikki 13 afrikkalaista valtionpäämiestä, jotka ovat lopettaneet tehtävissään viimeisen kolmen vuoden aikana.

Palkintoraadissa istuivat YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin lisäksi muiden muassa presidentti Martti Ahtisaari, Irlannin entinen presidentti Mary Robinson sekä joulukuussa yhtenä Maailmanpankin toimitusjohtajista aloittava nigerialainen Ngozi Okonjo-Iweala.

Puhtoinen isä, epäilyksenalainen poika

Joaquim Chissano nousi Mosambikin presidentiksi maan ensimmäisissä vapaissa vaaleissa vuonna 1994, kaksi vuotta sen jälkeen kun oli neuvotellut verisen 16-vuotisen sisällissodan päätökseen. Hän oli toiminut Mosambikin valtionpäämiehenä vuodesta 1986. Chissano voitti vaalit myös vuonna 1999 ja ilmoitti luopuvansa vallasta kauden päättyessä 2004. Niin kuin tekikin.

"Hänen roolinsa Mosambikin johtamisessa konfliktista rauhaan ja demokratiaan on hänen suurin saavutuksensa", Annan suitsutti. Hän kehui myös Chissanon toimia maansa ulkopuolella, mikä on antanut Afrikalle voimakkaan ääneen kansainvälisillä areenoilla.

Joaquim Chissanon maine on afrikkalaiseksi ex-presidentiksi harvinaisen puhdas, vaikka hänen perheessään onkin tahroja. Chissanon poika Nyimpine nimittäin on linkitetty voimakkaasti mosambikilaisen toimittajan Carlos Cardoson murhaan vuonna 2000. BBC:n haastattelussa Kofi Annan myöntää, että raadissa keskusteltiin myös tästä.

"Asia käsiteltiin oikeudessa, ja Chissano itse sanoi silloin, että oikeuden pitää tapahtua. Ei ole mitään näyttöä siitä, että hän olisi yrittänyt jarruttaa oikeustoimia. Ei häntä voi syyttää sellaisesta, mitä hänen aikuisen poikansa väitetään tehneen", Annan totesi.

Nyimpine Chissano todettiin syyttömäksi, vaikka kuudesta syytetystä kolme sanoikin tämän maksaneen murhan shekillä.

Chissano ei vielä tiedä miljoonistaan?

Nyt ensi kerran jaettu Mo Ibrahim -palkinto on maailman arvokkain yksittäiselle ihmiselle jaettava tunnustus. Chissano saa nyt viisi miljoonaa dollaria, ja loppuelämänsä ajan vuosittain 200 tuhatta dollaria lisää. Näiden lisäksi kymmenen vuoden ajan Chissanon valitsemille hyvää hallintoa edistäville kohteille annetaan 200 tuhannen dollarin lahjoitus.

Uutistoimisto AIM:n mukaan Chissano itse ei todennäköisesti vielä edes tiedä saaneensa palkinnon. Entinen valtionpäämies on Annanin lähettämänä Pohjois-Ugandassa ratkaisemassa hallituksen ja kapinallisten välistä konfliktia.

Lisää tietoa aiheesta