Uutinen

Mosambikille budjettitukea reilut 380 miljoonaa dollaria

Joukko avunantajia julkaisi ensi vuoden tukisuunnitelmansa Mosambikille. Suomi nostaa budjettitukeaan viidestä seitsemään miljoonaan euroa.
Esa Salminen
24.5.2007

MAPUTO -- "Olimme suunnitelleet tälle vuodelle budjettituen kasvattamista", Norjan suurlähettiläs Thorbjørn Gaustadsæther kertoi  24. toukokuuta Maputossa.

"Joidenkin maiden osalta tämä ei kuitenkaan tapahdu sen tähden, että Mosambikin valtion suunnitelmien toteutus ei ole ollut riittävää", Gaustadsæther perusteli vuoden 2008 budjettituen julkistamistilaisuudessa.

Mosambikin kehityssuunnitelmien toteutumista vuonna 2006 puitiin 30. huhtikuuta päättyneessä valtion ja avunantajien yhteisessä vuositarkastuksessa. Suurimmat puutteet koskivat Gaustadsætherin mukaan lakiuudistuksia, maataloussektorin tuottavuutta, julkisia palveluja ja korruption vastaista taistelua.

Näiden lisäksi esimerkiksi äiti- ja lapsikuolleisuusluvut pysyivät kaukana tavoitteesta.

"Vuoden 2006 edistysaskeleet ovat tietyistä varauksista huolimatta kuitenkin niin suuret, että voimme säilyttää budjettituen tason ennallaan", Gaustadsæther sanoi.

Kurssimuutokset hämäävät

Suurlähettilään varovaisesta viestistä huolimatta budjettituen taso kuitenkin nousee: 19 avunantajasta kahdeksan nostaa tukeaan, ja joukossa on myös yksi uusi rahoittaja, Itävalta.

Jos eri avunantajien valuutoista muuntaa summat dollareiksi sen kurssin mukaan, mitä Mosambikin vuoden 2007 budjetissa on käytetty - niin kuin budjettituen antajat nyt tekivät - nousee budjettituki 351,6 miljoonasta dollarista ensi vuonna 385,8 miljoonaan.

Dollarin heikentyminen myös hämää rahamäärän suuruutta. Suomen lupaamat seitsemän miljoonaa euroa vastaavat nyt käytetyllä kurssilla "vain" vajaata kahdeksaa miljoonaa dollaria, kun tämän päivän kurssilla summa olisi jo reilut 9,4 miljoonaa.

Budjettituki kattaa 16,5 prosenttia Mosambikin valtion budjetista. Kaikesta Mosambikin saamasta kehitysavusta se on noin 34,6 prosenttia.

Budjettitukea Mosambikille Suomen lisäksi antavat Belgia, Britannia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Kanada, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Tanska sekä Afrikan kehityspankki, Maailmanpankki ja EU.