Uutinen

Mosambikilaisvanhemmat totuttelevat vapaaehtoistyöhön

Mosambikilainen Acrideme-järjestö työskentelee kehitysvammaisten lasten hyväksi. Järjestön kaikki työntekijät koordinaattoria lukuun ottamatta toimivat vapaaehtoispohjalta.
Lotta Valtonen
1.5.2004

Aina vapaaehtoistyö ei kuitenkaan suju kitkatta. "Kaikki eivät ymmärrä, miksei vanhemmille ja jäsenille voida maksaa palkkaa ja joskus käymme asiasta kiivaitakin keskusteluja," Rogerio Manjate myöntää. Rogerion mielestä hyvä esimerkki siitä, miksei työstä pidä maksaa palkkaa on toisessa vammaisjärjestössä meneillään oleva valtataistelu. Vuosikokouksessa syrjäytetty pääsihteeri ei halua luopua asemastaan ja oikeuksistaan ja koko järjestö on kaaoksen partaalla. "Suuret järjestökihot tappelevat ja muut kärsivät", Rogerio huokaa. "Tarvitaan enemmän järjestöhenkeä." Mosambikissa ensin kolonialismi ja sen jälkeen kommunistinen hallinto kielsivät kaiken järjestötoiminnan. Myös pitkään jatkunut sota esti ihmisiä järjestäytymästä. Siksi Rogerion mielestä on ymmärrettävää, etteivät monet usko vapaaehtoistyöhön. Ongelmana on, etteivät vanhemmat aina pidä ei-rahallisia hyötyjä todellisina. Rogerion mukaan vapaaehtoistyö on kuitenkin monien järjestöjen ainoa mahdollisuus ja hän painottaakin vanhempien vastuuta.

Vapaaehtpostyö kannattaa

Rogerion mielestä suurin hyöty vanhemmille on se, että he tapaavat uusia ihmisiä ja saavat uusia ideoita, jotka helpottavat heidän arkeaan. "Esimerkiksi Etelä-Afrikassa käydessämme opimme paljon asioita, joita voimme hyödyntää. Vanhemmat huomaavat, että yhteistyöstä ja vapaaehtoistyöstä voi olla hyötyä, vaikkei siitä saakaan palkkaa", hän vakuuttaa. Joskus kuulee sanottavan, ettei köyhällä ole varaa vapaaehtoistyöhön. Tämän näkemyksen Rogerio tyrmää täysin. "On totta, että monet vanhemmat ovat köyhiä ja työttömiä - ja perheiden olosuhteet ovat ankeat." Heillä on kuitenkin aikaa, ja vapaaehtoistyöstä on monesti apua koko perheelle. Rogerion mukaan kyse on ajattelutavasta ja ymmärryksestä. "Eiväthän vanhemmat ole perustaneet yhdistystä saadakseen palkkaa vaan ajaakseen kehitysvammaisten lastensa oikeuksia," hän pohtii. Järjestö myös auttaa vanhempia keräämään varoja muun muassa värjäämällä batiikkia ja myymällä kankaita.