Uutinen

Mosambikilaisten vammaisten asema kohentunut

Mosambikilainen Francisco Tembe tietää, millaista vammaisen elämä hänen kotimaassaan on pahimmillaan - tai parhaimmillaan.
Sini Kuvaja
22.4.2002

Kuva: Sini Kuvaja
Francisco Tembe tapasi Suomessa vammaisalan järjestöjä.. Kuva: Sini Kuvaja

Francisco Tembe itse on hyvä esimerkki siitä, ettei vamman välttämättä tarvitse rajoittaa elämää. Mies sairasti kaksivuotiaana polion, joka jätti toisen jalan
voimattomaksi. Kävely onnistuu kepin avulla. Tämä ei estänyt Tembeä käymästä koulua, opiskelemasta yliopistossa tai saamasta työpaikkaa. Valitettavasti useimpien mosambikilaisten vammaisten todellisuus on toisenlainen.

"Useimmilla mosambikilaisilla menee huonosti mutta vammaisilla vielä huonommin. Jos on köyhä ja terve, pystyy sentään kuokkimaan kasaan elantonsa pellolla. Vammainen ei tähän pysty. Hän joutuu tyytymään almuihin ja elämään vailla itsekunnioitusta", kertoo Tembe, joka nykyään työskentelee mosambikilaisten vammaisjärjestöjen kattojärjestön FAMODin koordinaattorina.

Moni ongelma on helppo tiivistää yhteen sanaan: asenteet. Vanhempien, opettajien ja työnantajien asenteet vievät mahdollisuuden koulunkäyntiin ja työpaikkaan. Pahimmillaan vammaisia lapsia yhä piilotellaan, syrjitään tai säälitellään. Asennoituminen on kuitenkin vähitellen muuttumassa.

"Suhtautumisen muutos on hyvä alku. Emme halua että meitä pidetään hyväntekeväisyyden kohteina, vaan haluamme samaa kuin kaikki muutkin: koulutuksen, työtä, perheen, mahdollisuuden pärjätä omillamme", Tembe muistuttaa.

Temben mukaan yksi suurimmista muutoksista on tapahtunut hallinnossa. Vielä 10-12 vuotta sitten vammaisuus oli tabu, josta ei voinut puhua. Nykyään monet poliitikot ymmärtävät vammaisten ongelmia ja maalla on virallinen vammaispoliittinen ohjelma. 13 kansalaisjärjestöä ajaa vammaisten asiaa.

Järjestöillä riittää työtä. Yksi suurimmista ongelmista on koulutuksen puute. Mosambikissa on onnettoman vähän erityiskouluja: yksi kehitysvammaisille, yksi näkövammaisille ja kaksi kuuroille. Vammaisia sen sijaan on paljon, joidenkin arvioiden mukaan jopa kymmenen prosenttia väestöstä.

Francisco Tembe FAMODista vieraili Suomessa Afrikka 2002 -tapahtumassa ja tapasi suomalaisia vammaisalan järjestöjä. Evaluaatio Kepan yli kymmenen vuotta kestäneestä vammaisalan yhteistyöstä Mosambikissa valmistuu kesäkuussa.

Lisätietoja:

Kehitys-lehden artikkeli Tembestä ja vammaisuudesta
Kepan yhteistyö FAMODin kanssa