Uutinen

Mosambik: Tulvien jälkeen hirmumyrsky

Pia Laine
22.2.2000

Maputo 22.2.00

Uusi vuosituhat on käynnistynyt Mosambikissa luonnonkatastrofien merkeissä. Helmikuun alussa alkaneet tulvat ovat jättäneet arviolta 300 000 ihmistä kodittomiksi eteläisessä Mosambikissa, ja keski-Mosambikia koettelee parhaillaan hirmumyrsky Eline.

Toistaiseksi pyörremyrskyn keskus ei ole iskenyt mantereelle, mutta myrskyn vaikutukset tuntuvat etenkin Gazan, Inhambanen ja Sofalan provinsseissa. Radiotietojen mukaan rannan tuntumassa asuvia ihmisiä on paikoin evakuoitu, sillä nelimetrisiksi kasvaneet aallot ovat uhanneet asutusta.

Radiossa on annettu ohjeita, miten suojautua lähestyvän myrskyn varalta. Ihmisiä on kehotettu pysymään sisätiloissa, sekä varautumaan sähkö- ja tieyhteyksien katkeamiseen. Erityisesti on varoitettu liikkumasta voimalinjojen läheisyydessä.

Mosambikin meteorologisen keskuksen mukaan myrsky liikkui tiistaiaamuna luoteeseen alle 20 kilometrin tuntivauhdilla. Myrskyn keskuksessa tuulen nopeus on yli 100 kilometriä tunnissa. Myrskyn uskotaan pysyttelevän Mosambikin alueella vielä kahden vuorokauden ajan.

Tulvatilanteen kehittyminen riippuu naapurimaiden sateista. Valtaosa Mosambikin halki virtaavien jokien vesimassoista on peräisin Etelä-Afrikan, Swazimaan ja Zimbabwen sateista. Tällä hetkellä tulva on pahimmillaan Xai Xain kaupungin lähellä mereen laskevan Limpopo-joen suistolla, sekä Sofalassa mereen laskevan Buzi-joen varrella.

Luonnonkatastrofien jäljet tulevat tuntumaan mosambikilaisten arjessa pitkään. Eteläisessä Mosambikissa tulvat ovat tuhonneet sadon monin paikoin lähes kokonaan - tulvavesi peitti pellot ennen kuin vuoden pääsato oli ehditty korjata. Tulvien jäljiltä tuhoutuneiden teiden, siltojen ja rakennusten korjaaminen on valtava haaste maailman köyhimpiin maihin kuuluvalle Mosambikille.