Uutinen

Mosambik: Tulvatilanne pahenee yhä

Pia Laine
28.2.2000

Maputo 28.2.00

Mosambikissa jo viikkoja jatkuneet tulvat pahenevat yhä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Gazan provinssin läpi virtaava Limpopo-joki vyöryi yli äyräidensä. Pahimmilla paikoilla vesi nousi useita metrejä muutamassa tunnissa.

Limpopo-joen varrella sijaitseva Chokwen kaupunkin on jo veden vallassa. Osan chokwelaisista kerrotaan paenneen tulvavesiä lähistöllä oleviin kyliin, osa on pelastettu helikopterein. Punaisen Ristin edustajan mukaan kaupungissa on yhä tuhansia ihmisiä.

Limpopo-jokea pitkin on tulossa uusi tulvahuippu, joka tulee vaikeuttamaan jokilaakson tilannetta entisestään. Maanantaina Mosambikin rajan tuntumassa olleen uuden tulva-aallon arvioidaan etenevän Limpopo-joen suulla olevaan Xai Xain kaupunkiin perjantaihin mennessä. Jo sunnuntaina Xai Xain tilannetta kuvailtiin katastrofaaliseksi. Lehtitietojen mukaan sähköt katkesivat lauantaina, ja myös puhtaasta juomavedestä on pulaa.

Kaikkein vakavin tilanne on tällä hetkellä Save-joen alueella Sofalan provinssissa. Hyökyaaltona tulvinut Save-joki on jättänyt tuhansia ihmisiä eristyksiin, osa odottaa pelastajia puissa, osa katoilla. Kokonaisia kyliä on jäänyt täysin veden alle. Tulvaveden katoille ja puihin ajamien ihmisten tilanne on erittäin vakava, osan pelätään nääntyvän janoon tai nälkään ennen kuin heidät ehditään pelastaa. Save-joen lähialueet kärsivät pahoin jo viime viikolla, kun Mosambikin halki liikkunut hirmumyrsky Eline iski alueelle.

Mosambikissa jo viikkoja jatkuneisiin tulviin ei ole luvassa helpostusta lähipäivinä, sillä sade jatkuu yhä jokien yläjuoksulla naapurimaissa. Tähänastiset tulvat ovat rajoittuneen eteläiseen ja keskiseen Mosambikiin, mutta myös pohjoisempana kulkevan Zambesi-joen pelätään tulvivan lähiaikoina. Teten ja Zambezian provinssien halki virtaavan Zambesi-joen yläjuoksulla oleva Cahora Bassan pato tuottaa valtaosan Mosambikin sähköstä.

Pia Laine