Uutinen

Mosambik: Suomi avustaa tulvien uhreja

Matti Remes
22.2.2000

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt 300 000 markkaa humanitaarista apua Mosambikin tulvauhrien avustamiseen. Apu kanavoidaan Suomen Punaisen Ristin kautta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun Yhdistysten Kansainvälisen Liiton (IFRC) avustusohjelmaan Mosambikissa. Ohjelmassa on tarkoitus keskittyä erityisesti vesi- ja jätevesihuoltoon.

Rajujen rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat helmikuun kuluessa tehneet suurta tuhoa Mosambikissa. Tulvat ovat tuhonneet teitä ja rautatietä, murtaneet patoja ja katkaisseet rajanylityspaikkoja. Vesijohtoverkostot ovat vaurioituneet useilla alueilla ja puhtaan veden saaminen on tämän hetken suurimpia ongelmia. Tilannetta pahentaa leviämässä oleva koleraepidemia. Tiedot uhrien määrästä ovat toistaiseksi epävarmoja. Kuolonuhreja arvioidaan tällä erää olevan ainakin 150 ja arviolta 600 000 ihmistä on joutunut kodittomaksi tai menettänyt omaisuutensa. Tilanne on osissa Mosambikia pahenemassa, sillä alkuviikosta maan rannikolle saapuneen pyörremyrsky Elainen odotetaan tuovan uusia rankkasateita.

Mosambik kuuluu Suomen kahdenvälisen kehitysavun päävastaanottajamaihin ja maassa on niinikään meneillään lukuisia Suomen tukemia kansalaisjärjestöhankkeita. Humanitaarista apua Suomi on antanut Mosambikille miinanraivaukseen. Maassa on vuonna 1992 päättyneen sisällissodan jäljiltä mittava miinaongelma.

Lisätietoja ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosastolla antavat yksikönpäällikkö Lars Backström, (09) 1341 6225, sähköposti lars.backstrom@formin.fi ja tiedotuspäällikkö Matti Remes, (09) 1341 6348, 040 519 3024, sähköposti matti.remes@formin.fi.