Uutinen

Mosambik: Suomelta lisäapua tulvauhreille

Matti Remes
29.2.2000

Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston lehdistötiedote 29.2.2000

Ulkoasiainministeriö on myöntänyt kaksi miljoona markkaa humanitaarista apua Mosambikin tulvauhrien avustamiseen. Apu kanavoidaan Maailman elintarvikeohjelman WFP:n kautta. Kyseessä on toinen ulkoasiainministeriön avustuserä Mosambikin luonnononnettomuuksien uhreille. Ensimmäinen avustus, 300 000 markkaa, myönnettiin viime viikolla Punaisen Ristin kautta.

Mosambikia viime viikkoina koetelleet tulvat ja hirmumysrkyt ovat vaurioittaneet vakavasti maan infrastruktuuria ja vaatineet ainakin satojen ihmisten hengen. Tulvat ovat tuhonneet teitä ja rautatietä, murtaneet patoja ja rikkoneet vesi- ja viemärijohtoja. Aineelliset menetykset on arvioitu jopa suuremmiksi kuin vuonna 1994 päättyneen sisällissodan aiheuttamat tuhot. Lisäksi pelätään, että leviämässä olevat taudit, kolera, malaria ja aivonkalvontulehdus, riistäytyvät epidemiaksi hätätilan aiheuttamissa poikkeusoloissa. Tilanteeseen ei ole odotettavissa nopeaa helpotusta, sillä sisämaasta tulevia suuria jokia pitkin on tulossa uusia tulva-aaltoja.

WFP:n hätäapuohjelma kohdistuu erityisesti kaikkein vaikeimmassa asemassa oleviin ihmisiin. Heitä ovat satonsa ja ruokavarastonsa menettäneet maaseudun asukkaat, omaisuutensa ja työmahdollisuutensa menettäneet
kaupunkilaiset sekä ihmiset, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Mosambik kuuluu Suomen kahdenvälisen kehitysavun päävastaanottajamaihin ja maassa on niinikään meneillään lukuisia Suomen tukemia kansalaisjärjestöhankkeita. Suomi on antanut anteeksi kaikki Mosambikille myöntämänsä kehitysluotot. Viimeinen anteeksianto tapahtui vuonna 1999, jolloin eduskunta päätti antaa anteeksi 42 miljoonan markan kehitysluoton Mosambikille. Suomi on antanut Mosambikille myös humanitaarista apua miinanraivaukseen sisällissodan jäljiltä.

Lisätietoja ulkoasiainministeriössä antavat yksikönpäällikkö Lars Backström, (09) 1341 6225, sähköposti lars.backstrom@formin.fi ja tiedotuspäällikkö Matti Remes, (09) 1341 6348, 040 519 3024, sähköposti matti.remes@formin.fi.