Uutinen

Mosambik: Pahin myrsky ohi Beirassa

Pia Laine
22.2.2000

Maputo 22.2.00

Keskimosambikilaisessa Beiran kaupungissa korjaillaan hirmumyrsky Elinen jälkiä. Beirassa asuva suomalainen Soila Sohlman kertoi tiistai-iltana (klo 18) tilanteen olevan rauhoittumassa. Tuuli on yhä voimakas, mutta laantunut huomattavasti. Koko päivän kestänyt sade jatkuu yhä.

- Kaikki heikommin rakennetut asumukset ovat romahtaneet, joitakin peltikattoja on lähtenyt tuulen mukana, ja viime yönä korkealle noussut merivesi on tuhonnut rannan lähellä olevia rakenteita, Sohlman kertoi puhelimitse.

Koko Beiran kaupunki on ollut suurimman osan päivästä ilman sähköä - sähköt katkaistiin, jotta myrskyn runtelemat sähkölinjat eivät aiheuttaisi tulipaloja. Paikallisradiossa annettiin aamupäivällä ohjeita myrskyltä suojautumiseen, mutta radion toiminta lakkasi kun sähkönjakelu keskeytettiin. Myös tv-lähtetykset ovat tällä hetkellä poikki Beirassa.

Sohlmanin mukaan beiralaiset ovat illansuussa uskaltautuneet ulos myrskyn jälkiä tarkastelemaan. Joitakin kauppoja on avattu ja kaatuneita puita oltiin raivaamassa.

Eteläafrikkalaisen South African Weather Bureaun mukaan pyörremyrsky Elinen keskus oli klo 15 noin 80 kilometriä lounaaseen Beirasta, ja liikkui kohti kohti luodetta.