Uutinen

Mosambik menettää vapaakaupassa 70 miljoonaa dollaria vuonna 2008

Mosambikin veroviraston johtaja arvioi, että ensi vuonna maata yhä tiukemmin syleilevä eteläisen Afrikan vapaakauppa-alue maksaa valtiolle yhä enemmän tulonmenetyksinä.
Esa Salminen
25.7.2007
Mosambik menettää vapaakaupassa 70 miljoonaa dollaria 2008
Vapaakauppa etenee eteläisessä Afrikassa. (Kuvaaja: Esa Salminen)

PEMBA -- Eteläisen Afrikan kehitysyhteisön SADC:n  vapaakauppa-alue etenee hiljalleen, ja sen vaikutukset valtioiden tuloihin alkavat näkyä. SADC-maita ovat Angola, Botswana, Kongon demokraattinen tasavalta, Lesotho, Madagascar, Malawi, Mauritius, Mosambik, Namibia, Etelä-Afrikka, Swazimaa, Tansania, Sambia ja Zimbabwe.

Maputolaisen päivälehden Correio da manhãn haastattelema Mosambikin veroviraston puheenjohtaja Rosário Fernandes arvioi, että maa menettää kuluvana vuonna 37 miljoonaa dollaria tullimenetyksinä, kun luku viime vuonna oli vajaat miljoona dollaria. Ensi vuonna arvioitu menetys on jo 60-70 miljoonaa.

Menetysten kasvu johtuu asteittaisesta tullimuurien poistamisesta SADC:n alueella.

Fernandesin mukaan tulonmenetykset korvataan kuluttajien pussista. Luksustuotteiden verotusta kiristetään asteittain, ja myös muiden tuotteiden hintojen odotetaan nousevan kasvavien verojen muodossa.

Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden ja Euroopan unionin väliset EPA-vapaakauppasopimukset taas astunevat voimaan vuoden 2008 alusta. Sen kustannuksia Mosambikille on vaikeaa arvioida, sillä vapaakauppa lisää kauppaa, ja siten valtion verotuloja, esimerkiksi arvonlisäveron muodossa.

Irlannin kehitysyhteistyötoimiston Irish Aidin arvion mukaan kustannukset saattavat olla 7-8 miljoonaa dollaria vuodessa.

SADC:n vapaakauppa-alue lähivuosina

  • 2001-2015: Kaupan asteittainen vapauttaminen SADC-maiden kesken
  • 2015: Tulliliito ja vapaakauppa-alue perustetaan
  • 2016-2018: Yhteinen valuutta käyttöön
  • Lopullinen tavoite on yhteismarkkina-alue, jolle ei ole asetettu julkista tavoitevuotta.