Uutinen

Mosambik ja Nicaragua ahtaalla talouskriisissä

Kriisi ravistelee köyhimpien maiden talouksia. Vienti ei vedä ja työttömyys kasvaa.
Esa Salminen Pauliina Sarvilahti-Jiménez Toni Sandell
24.8.2009

Mosambikin hallitus on pitänyt uhmakkaasti päätään pystyssä: ministerit ovat toistuvasti esittäneet lehdistössä positiivisia arvioita Mosambikin mahdollisuuksista selvitä maailmaa koettelevasta lamasta.

Optimismin takana piilevät osin vaalivuoden tuomat paineet, osin realismi: vaikka ennusteet laskevat, Mosambikin talouden arvellaan kriisistä huolimatta kasvavan viiden ja puolen prosentin vauhdilla tänä vuonna ja 5,4 vauhdilla vielä 2010. Mosambikin hallituksen omat kasvuennusteet ovat positiivisemmat. Niiden mukaan 2009 talous kasvaa 6,7 prosentilla ja kasvu kiihtyy vuonna 2010 seitsemään prosenttiin.

Uusimmat tiedot tosin tummentavat kuvaa.

Vuoden 2009 ensimmäisen neljänneksen vientiluvut ovat 36 prosenttia pienemmät kuin vuoden 2008 vastaavat luvut. Esimerkiksi Mosambikille tärkeiden katkarapujen menekki on romahtanut, sillä niiden tärkeimmässä vientikohteessa Euroopan unionissa luksustuotteeksi miellettyjen jättikatkarapujen markkinat ovat kaventuneet merkittävästi.

Mosambikin verovirasto on arvioinut menettävänsä 70 miljoonaa euroa verotuloina tänä vuonna.

Nicaragua konkurssin partaalla

Vastaavien ongelmien kanssa painitaan myös meren toisella puolen Nicaraguassa, jossa talouskriisi on osaltaan ajanut maan konkurssin partaalle.

Nicaraguan vienti on tippunut 30 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja työttömyys virallisella sektorilla on lisääntynyt ja yritysten toiminta kärsinyt. Keski-Amerikan maan ongelmana on, että sen vienti suuntautuu Yhdysvaltoihin, jossa kulutus on kertarysäyksellä laskenut.

Myös yhä useampi nicaragualainen etsii elantonsa Yhdysvalloista ja naapurimaa Costa Ricasta. Ei siis ihme, että siirtolaisten rahalähetykset sukulaisilleen kasvoivat vuosikausien ajan. Nyt kasvu on kuitenkin taittunut, kun yhä useampi sukulainen on jäänyt työttömäksi tai alkanut säästää sukanvarteen.

Talouskriisi ja samalle ajalle osunut poliittinen kriisi ovat johtaneet siihen, että Nicaragua on joutunut leikkaamaan peruspalveluiden budjettia ja toinen leikkaus on odotettavissa lähiviikkoina.