Uutinen

Monterrey: Jimmy Carter perää apua ja kauppaa

Monterreyn kokous vetää puoleensa entisiä ja nykyisiä presidenttejä. Yksi entisistä oli Yhdysvaltoja 1970-luvulla johtanut presidentti Jimmy Carter.
Mika Railo
20.3.2002MONTERREY -- Carter on nykyisin yksi tunnetuimpia kehitysavun puolestapuhujia Yhdysvalloissa. Hän johtaa Jimmy Carter -säätiötä, jonka toimintaa muun muassa Suomi on tukenut. Carter piti Monterreyssa lehdistötilaisuuden, jossa hän tuki suorin sanoin kehitysapua keinona poistaa köyhyyttä.

Kysymykseen pitäisikö Yhdysvaltain tavoitella YK suosittamaa 0,7 prosenttia Carter vastasi, "ehdottomasti". Tosin hän ei pitänyt sitä kovin todennäköisenä poliittisen tilanteen takia. Hänen mukaansa amerikkalaiset voisivat kuitenkin kannattaa avun lisäämistä, jos he tuntisivat paremmin tosiasiat. Tutkimusten mukaan suuri osa amerikkalaisista arvelee maan kehitysavun olevan noin viisi prosenttia bruttokansantulosta. Todellinen luku on siitä 1/50-osa: 0,1 prosenttia.

Toinen harhakäsitys on, että apu on silkkaa rahanhaaskausta. Vaikka rahaa on epäilemättä vuosien varrella haaskattukin, ovat erilaiset kansainväliset kampanjat esimerkiksi tuberkuloosia tai lukutaidottomuutta vastaan olleet erittäin tuloksellisia, presidentti Carter korosti.

 

Apua ja kauppaa

Presidentti Carter korosti myös vapaakaupan merkitystä köyhien maiden talouden kohentamisessa. Mutta toisin kuin Yhdysvaltain nykyinen presidentti George W. Bush, Carter edellytti vapaudelta molemminpuolisuutta. Hän arvosteli Yhdysvaltain tuontitulleja, jotka estävät esimerkiksi kehitysmaiden maatalous- ja tekstiilituotteiden pääsyn Yhdysvaltain markkinoille.

George Bush päätti äskettäin nostaa terästuotteiden tuontitulleja suojatakseen Yhdysvaltain kilpailukyvytöntä terästeollisuutta, vaikka maan hallitus onkin kannattanut voimakkaasti kaupan vapauttamista. EU on haastamassa Yhdysvaltoja Maailman kauppajärjestön WTO:n riitojenratkaisutuomioistuimeen terästulleista.