Uutinen

Monterrey: EU:n puhe pettymys

Mika Railo
22.3.2002

Tunnelma tiivistyi käsinkosketeltavasti Monterreyn kehitysrahoituskokouksen neljäntenä päivänä, kun isot pojat saapuivat kaupunkiin.

Monterreyn kehitusrahoituskokouksen valtionpäämiestapaaminen alkoi torstaina, kokouksen neljäntenä päivänä. Jonot konferenssikeskuksen sisäänkäynneillä kasvoivat, kun turvatarkastuksia tiukennettin ja aikaisemmin puolityhjässä lehdistökeskuksessa alkoi julma taistelu työpöydistä.

Aamun yleisistunnon aloittivat lyhyet puheet. Kansainvälisen valuuttarahaston, Maailmanpankin ja Maailman kauppajärjestön johtajat esittivät omat arvionsa siitä, mitä Monterreyssä pitää tapahtua, jotta maailman köyhien asema paranisi. Vaikka painotukset vaihtelivatkin hieman puhujasta toiseen, oli kaikkien puheiden yhteinen teema: "Kauppaa ja apua" (trade and aid). Koska köyhyyttä ei poisteta pelkästään kehitysyhteistyöllä, on teollisuusmaiden avattava markkinoitaan kehitysmaiden tuotteille, toistelivat puhujat.


EU löpisi tyhjiä

EU sen sijaan jatkoi Espanjan suulla matalaa profiiliaan kokouksessa. Espanja on toiminut vuoden alusta EU:n puheenjohtajana ja ollut vastuussa EU:n valmisteluista kehitysrahoituskokousta varten. Lukuisat kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet Espanjan salakähmäistä valmistelutyyliä.

EU:n puheen pitänyt Espanjan pääministeri José MariaAznarin puhe oli alusta loppuun tyhjää fraseologiaa. Aznar käytti lähes kymmenen minuuttia sen todistamiseen, kuinka tärkeätä kansainvälinen yhteistyö on köyhyyden poistamisessa. Aznar kertasi EU:n viime aikaiset sitoumukset: kehitysyhteistyövarojen noston 0,39 prosenttiin vuoteen 2006 mennessä, avun sitomisen vähentäminen ja markkinoiden avaaminen. EU:n ehdotuksen sisältö on selostettu tarkemmin Lotta Valtosen jutussa "Mun apu on suurempi kuin sun".