Uutinen

Monterrey: Castro ei kumartanut kuvia

Castro nimitti puheessaan asioita niiden oikeilla nimillä ja marssi lopuksi ulos Meksikosta.
Lotta Valtonen
22.3.2002

Fidel Castro ei pettänyt kuulijoitaan puhuessaan Monterreyn kokouksen yleisistunnossa torstaina. Värikkäälle tyylilleen uskollisena hän lausui painokkaita sanoja nykyjärjestelmän luomista vääryyksistä. Hän oli yksi harvoista aamun puhujista, joka sai spontaanit aplodit salista.

Castro syytti nykyistä taloudellista järjestelmää ryöstöstä ja riistosta. Hän muistutti, että 75 prosenttia maailman väestöstä elää järjestelmän takia alikehittyneissä maissa ja jo 1,2 miljardia ihmistä elää absoluuttisessa köyhyydessä.

Castro muistutti myös, ettei köyhiä maita pidä syyttää tästä surunäytelmästä. Suurimman vastuun kehitysmaiden kehityksen rahoittamisesta Castro vieritti niille, jotka nyt hyötyvät aikaisempien vuosikymmenten imperialismista ja hyväksikäytöstä.

Lääkkeeksi Castro määräisi velkojen mitätöinnin ja Tobinin veron kaltaiset uudet rahoituslähteet.

Castro ruoski suorin sanoin järjestelmää ylläpitäviä järjestöjä. Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää Castro nimitti kamalaksi (funestas) instituutioksi. Konferenssin loppuasiakirjaa hän syytti voimakkain sanakääntein "nöyryyttävien almujen" tarjoamisesta kehitysmaille. "On typerää luulla, että maat voitaisiin pakottaa hyväksymään kestämättömäksi osoittautunutta talousjärjestelmää", Castro hehkutti.

Castro on kuitenkin optimisti, ja lopetti puheensa julistaen: "Otro mundo es posible" eli toisenlainen maailman on mahdollinen. Puheen jälkeen Castro pyysi puheenjohtajalta 20 sekuntia lisäaikaa ylimääräistä ilmoitusta varten. Täydellisen hiljaisuuden vallitessa hän kaivoi univormunsa rintataskusta taitetun paperin ja ilmoitti poistuvansa Monterreystä, ettei hänen läsnäolonsa estäisi neuvottelujen onnistumista. Tämän jälkeen hän marssi ulos salista kannustavien aplodien saattelemana.

Käytävähuhujen mukaan Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli asettanut oman tulonsa ehdoksi sen, ettei Castro ole paikalla.