Uutinen

Monterrey: Bush matkaa etelään

Presidentti Bushia odottaa Meksikossa suuret ongelmat. Maailman köyhien lisäksi vierailun aikana pitäisi estää Meksikon ja Yhdysvaltain välinen vesisota.
Mika Railo
20.3.2002

Monterreyn kehitysrahoituskokouksen ensimmäisiä päiviä on hallinnut Yhdysvaltain ilmoitus kehitysavun viiden miljardin dollarin korotuksesta. Presidentti Bushia odotetaan kaupunkiin lähipäivinä.

EU on hieman happamasti huomautellut olevansa edelleen Yhdysvaltoja merkittävämpi avunantaja. Euroissa mitattuna EU:n apu on Yhdysvaltain korotuksenkin jälkeen vielä yli kaksinkertainen. Barcelonan huippukokouksessa sovittu jäsenmaiden kehitysavun uusi keskiarvo, 0,39 prosenttia bruttokansantulosta, tietää noin 7 miljardin dollarin korotusta EU:n apuun. EU pyrkii myös edelleen YK:n suositukseen, 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

Yhdysvallat, jonka apu on pitkään ollut 0,1 prosentin tietämissä, ilmoitti Monterreyssä, ettei se ota moisia prosenttitavoitteita vakavasti.

Yhdysvaltain lisäavun merkitystä köyhille maille on mahdotonta arvioida ennen kuin maa julkistaa avun tarkemmat ehdot. Amerikkalaiset ovat julkisuudessa kertoneet vaativansa avunsaajilta tiukkaa taloutta ja sitoutumista demokratiaan ja markkinatalouteen. Vain tietyt kriteerit täyttävät maat kelpuutetaan lisäavun saajiksi. Vielä ei tiedetä mitä tämä tarkoittaa ja kuka nämä kriteerit määrittelee. Bushin puheessa mainittiin esimerkkeinä "hyvinä suoriutujina" tunnetut Mosambik ja Uganda. Meneekö lisäapu etupäässä Egyptin kaltaisille vanhoille, etupäässä keksituloisille liittolaisille jää nähtäväksi.

Vesisota
YK:lle oli tärkeätä saada Monterreysta mahdollisimman kattava ja laaja-alainen kokous. Siksi oli tärkeätä saada paikalle myös valtionpäämiehet, kuten Bush. Kansalaisjärjestöt ovat kysyneet, kannattiko hyvin alkaneet neuvottelut vesittää pelkästään Bushin paikallesaamiseksi.

Kun presidentti Bush saapuu loppuviikolla, hän käyttänee aikaa myös kokouksen seuraamiseen. Mutta samalla reissulla hän aikoo hoitaa myös Meksikon ja Yhdysvaltain suhteet kuntoon. Neuvotteluissa Meksikon presidentti Vicente Foxin kanssa asialistalla on ainakin laittoman siirtolaisuuden hillitseminen ja meksikolaisten mittava vesivelka Teksasin farmareille.

Amerikkalaisten mukaan Meksiko on vuosien varrella varastanut miljardeja litroja rajajoki Rio Bravon vettä. Vuoden 1944 sopimuksen mukaan Yhdysvalloille kuuluu kolmannes joen vedestä tai ainakin 350 000 aarijalkaa vettä vuodessa. (Aarijalka on vesimäärä, joka peittää kymmenen kertaa kymmenen metrin kokoisen alueen noin 30 sentin paksuiseen vesipatjaan.)

Veden määrä joessa on viime vuosina vähentynyt ja keinokastelun varassa elävät Teksasin hedelmäviljelmät ovat kärsineet kuivuudesta. Amerikkalaiset syyttävät ylävirran meksikolaisia alfa-alfa- ja meloniviljelijöitä veden jemmaamisesta, mutta meksikolaisten mukaan syynä on epätavallisen paha kuivuus.