Uutinen

Monbiot ja Pilger: G8 ei ole oikeasti Afrikan asialla

Kaksi valtavirtamedian ruoskijaa, George Monbiot ja John Pilger, kirjoittavat Z Magazinessa G8-johtajien poliittisesta pelistä.
Jukka Aronen
7.7.2005

George Monbiot syyttää tekstissään Bushin hallitusta kaksinaamaisuudesta. Yhdysvallat ei muun muassa halua antaa afrikkalaisille tuotteille pääsyä omille markkinoilleen. Suurvallan ja Afrikan välistä kauppaa säätelee "African Growth and Opportunity Act", joka antaa joillekin afrikkalaisille tuotteille tullittomuuden, mutta sisältää paljon kauppaa rajoittavia elementtejä.

Esimerkiksi vaatteita voidaan kaupata USA:han sillä ehdolla, että niiden kankaat on tehty ja leikattu Yhdysvalloissa tai niiden ei katsota kilpailevan yhdysvaltalaisten tuotteiden kanssa. Lisäksi kaupan sääntöjä voidaan muuttaa, jos Afrikan vienti kasvaa räjähdysmäisesti.

Journalisti John Pilger puolestaan pitää artikkelissaan merkillisenä sitä, että valtavirtamedia nuoleskelee Live 8 -konserttia ja omaa etuaan ajavia G8-maiden johtajia. Kukaan ei uskalla esittää kysymyksiä Yhdysvaltain ja Britannian veriteoista Irakissa.

Live 8 -konserttikin näyttäytyi Pilgerille "musiikillisena apartheidina".

Tekstit on kirjoitettu ennen Lontoon terrori-iskuja.

Lisää tietoa aiheesta