Uutinen

Miten köyhyyttä vähennetään?

Köyhyyden ja köyhdyttämisen vähentäminen on yksi Kepan päätavoitteista. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Yksi Kepan lobbareista, Ruoka-aika-kampanjan koordinaattori Miia Toikka vastaa.
Sanna Jäppinen
15.11.2004


Mitä yritetään muuttaa?

Kuva: Miia Toikka (Kuvaaja: Tuomo Tarvas)
Yritämme vaikuttaa kansainvälisessä toimintaympäristössä niihin asioihin, jotka vaikuttavat köyhyyteen. Päätoiminta-alueita ovat kauppa, kehitysapu, lainat ja suorat sijoitukset. Viime aikoina esiin ovat nousseet myös siirtolaisten kotimaahansa lähettämät rahat, jotka ovat kokonaisuudessaan suurempi summa kuin kehitysapu. Tähän asiaan meillä ei vielä ole linjausta, mutta mietimme, pitäisikö meidän vaikuttaa myös siihen, että Suomi avaa ovensa köyhimpien maiden siirtolaisille.


Mihin suuntaan lobbaustyötä tehdään?

Tärkeimpiä kohteita ovat Suomen poliittiset päätöksentekijät: eduskunta, hallitus ja virkamiehet. Yritämme saada nämä tahot näkemään Suomen roolin globaalisti muutenkin kuin kilpailukyvyn kannalta. Kampanjoilla yritämme vaikuttaa suoraan tavallisiin ihmisiin sekä mediaan. Niissä etelän maissa, joissa Kepalla on toimintaa, yritämme auttaa paikallisia järjestöjä vaikuttamaan oman maansa hallituksiin.


Millaiset ovat pienen maan kansalaisjärjestön mahdollisuudet muuttaa kansainvälistä järjestelmää?

Yhtä lailla voi kysyä, mikä on yksilön vaikutus. Suomi tai Kepa ei yksin pysty tekemään mitään, vaan tarvitaan verkostoitumista. EU-maissa meillä on paljon yhteistyötä, mutta edelleenkin tärkeimmät päätökset tehdään kansallisissa parlamenteissa. Rohkaisevia esimerkkejä pienten maiden painoarvosta ovat antaneet esimerkiksi Ruotsi ja Norja, jotka ovat tehneet monia merkittäviä aloitteita kehitysyhteistyön piirissä.


Mainitse kouriintuntuva onnistuminen köyhyyden vastaisessa taistelussa.

Yleensä kyse on hitaasta muutoksesta