Uutinen

Mitä jää jäljelle YK-huippukokouksen loppuasiakirjasta?

YK:n vuosituhatjulistuksen seurantakokouksen loppuasiakirjasta odotettiin neljättä ja mahdollisesti viimeistä versiota tiistaina 6.9. Neuvottelut kuitenkin jatkuvat edelleen - paljolti Yhdysvaltain muutama viikko sitten esittämien satojen muutosvaatimusten takia.
Sanna Jäppinen
7.9.2005

YK:n jäsenmaat kokoontuvat 14.-16. syyskuuta arvioimaan vuosituhatjulistuksessa listattujen kehitystavoitteiden etenemistä New Yorkin World Summit -huippukokoukseen. Maailman valtiot ovat sitoutuneet vuoteen 2015 mennessä muun muassa puolittamaan nälän ja köyhyyden sekä lisäämään kumppanuutta teollisuus- ja kehitysmaiden välillä.

Kampanjakoordinaattori Miia Toikka Kepasta on mukana Suomen virallisessa delegaatiossa New Yorkissa. Hän on saanut nähtäväksi epävirallisen loppuasiakirjaluonnoksen, joka "ei lupaile kovin rakentavaa kokousta".

"Luonnoksessa on laitettu sulkuihin kaikki merkittävät asiat, joita aiemmassa versiossa vielä löytyi. Yhdysvaltain muutosvaatimukset ovat lopullisesti vesittämässä entistä konkreettisemman sitoutumisen niin kehitysrahoituksen lisäämiseen, avun laadun parantamiseen ja velkahelpotusten laajentamiseen. Kaikki tavoitteet kuitataan hyvin yleisellä tasolla, ja Yhdysvallat haluaisi enemmän huomiota turvallisuuskysymyksiin, kuten terrorismiin ja joukkotuhoaseisiin."

Nähtäväksi jää, miten neuvottelut vielä ennen kokousta etenevät ja millaisiin kompromisseihin maat pääsevät. "Alkaa vaikuttaa siltä, että paras, mitä tällä hetkellä voidaan toivoa on, ettei edellinen, 5. elokuuta tehty kolmas loppuasiakirjaluonnos täysin vesittyisi", Toikka arvioi.

Kolmannessakin versiossa oli kuitenkin vain niukasti suoria, kouriintuntuvia suosituksia. Jotta vuosituhattavoitteissa todella päästäisiin eteenpäin, pitäisi loppuasiakirjasta Toikan mukaan löytyä ainakin selkeä ja sitova aikataulu YK:n suosittamalle 0,7 prosentin kehitysrahoitustavoitteelle, velkaongelman rakenteisiin puuttuvan velkatuomioistuimen perustaminen sekä maailmantaloudensääntöjen muokkaaminen niin, että maiden erityistarpeet huomioitaisiin ja niille tulisi enemmän itsenäistä poliittista liikkumavaraa.

Kansalaisyhteiskunta mukana Suomen delegaatiossa

Suomen viralliseen huippukokousdelegaation kuuluvat sekä presidentti, ulkoministeri että kauppa-ja kehitysministeri ja joukko virkamiehiä. Miia Toikan ohella kansalaisyhteiskunnan edustajia delegaatiossa ovat Helena Laukko Suomen YK-liitosta ja Gunvor Kronman kehityspoliittisesta toimikunnasta.

Kansalaisjärjestöjä kuultiin Suomen huippukokousvalmistelujen osalta pitkin kevättä, mutta lopullinen delegaation jäsenyys selvisi vasta elokuun puolivälissä. Samalla Suomi näytti mallia naapureilleen.

Miia Toikka kertoo, että kun kansalaisjärjestökollegoille muissa Pohjoismaissa selvisi, että kansalaisyhteiskunta on Suomen delegaatiossa edustettuna, painostivat he omia maitaan seuraamaan esimerkkiä. Norjassa ja Tanskassa työ tuotti tulosta niin, että delegaatioihin saatiin kehitysjärjestöjen edustajia. Ruotsissa järjestöjä edustaa sikäläinen YK-liitto.

Lisää tietoa aiheesta