Uutinen

MIT paljasti suunnitelmat 100 dollarin tietokoneesta

Kehitysmaiden lasten koulutusta tukemaan kaavaillusta halvasta kannettavasta tietokoneesta luvataan prototyyppi marraskuussa pidettävään YK:n it-huippukokoukseen (WSIS).
Jari Nousiainen
2.10.2005

Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) medialaboratorion perustaja Nicholas Negroponten One Laptop Per Child -projektin tarkoituksena on tarjota kehitysmaille edullisia kannettavia tietokoneita lasten koulutuksen tueksi. Tarkoitus on myydä tietokoneita esimerkiksi opetusministeriöille, jotka voivat jakaa niitä kouluissa kirjojen tapaan.

Negroponte esitteli tarkempia suunnitelmia laitteiden rakenteesta konferenssissa MIT:ssa. Halvan hinnan lisäksi tietokoneen on oltava kestävä ja sen käytön pitää onnistua myös ilman jatkuvaa sähkönsaantia. Kovalevyt on korvattu flash-muisteilla, joissa ei ole herkkiä liikkuvia osia, ja akkua voi ladata pyörittämällä kampea, kirjoittaa BBC.

Näytön suunnittelussa on myös ajateltu erilaisia käyttötilanteita: tietokoneeseen on suunniteltu värinäyttö, joka voidaan napin painalluksella muuttaa mustavalkoiseksi, jota on helpompi käyttää kirkkaassa auringonvalossa.

Negroponten mukaan vuoden sisällä edullisia tietokoneita on tarkoitus saada valmistettua 5-15 miljoonaa kappaletta. Koneet toimitettaisiin Brasiliaan, Kiinaan, Egyptiin, Thaimaahan ja Etelä-Afrikkaan, joiden kanssa on käyty jo neuvotteluita laitteiden hankinnasta, kirjoittaa CNN.

Hintaa pyritään Negroponten mukaan laskemaan entisestään, sillä satakin dollaria on edelleenkin liikaa joillekin maille. MIT:ssa kaavaillaan, että uudet elektronista mustetta hyödyntävät näyttötekniikat voisivat parantaa laitteen tehokkuutta, BBC:n uutisessa kerrotaan.

Lisää tietoa aiheesta