Uutinen

Ministeri Lehtomäki: Kehitysyhteistyön hallinto kuntoon

Ulkoministeriö kutsui kansalaisjärjestöt keskustelemaan kehitysyhteistyöhankkeista ja kuulemaan niin sanotun hankehallinnon tulevaisuudesta.
Sini Kuvaja
28.3.2004

Ulkoministeriön seminaarissa puhuttiin kehitysyhteistyön laadusta ja hankehallinnon tulevaisuudesta.

Ministeri Paula Lehtomäki korosti hyvää hallintoa kehitysyhteistyössä – niin hanketukien hallinnoinnissa kuin järjestöjen projekteissakin.

”Hallitus suunnittelee kansalaisjärjestöjen osuuden tuntuvaa kasvattamista tulevina vuosina. Tämä voi kuitenkin toteutua vain siten, että me itse kukin huolehdimme kehitysyhteistyön laatutavoitteiden toteutumisesta”, Lehtomäki muistutti järjestöjä ulkoministeriön seminaarissa 26.3.

Lehtomäki peräsi toimintatapojen terävöittämistä. Ulkoministeriö on omalta osaltaan jo luomassa uutta mallia hankkeiden hallinnointiin. Lehtomäki nosti esiin myös järjestöjen taloushallinnon kehittämistarpeet.

Kepa on jo tarttunut haasteeseen ja panostaa entistä enemmän järjestöjen taloushallintokoulutukseen. Toiminnanjohtaja Ville Luukkanen lupasi Kepalta apua kaikille järjestöille, joilla on ongelmia kirjanpidon tai muun taloushallinnon kanssa: ”Soittakaa Kepaan, niin Kepa tukee teitä.” Luukkanen kehotti myös osallistumaan Kepan tasa-arvokoulutustilaisuuksiin, jotka ovat tähän asti olleet kovin naisvoittoisia: ”Äijät kurssille!” Järjestöjen hankesuunnitelmista puuttuu yhä liian usein tasa-arvonäkökulma.

Ministeriö esitteli säätiömallia


Ulkoministeriön seminaarissa esiteltiin säätiöön pohjautuvaa mallia mahdollisena tulevaisuuskuvana järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeiden hallinnoinnille.

Kuva: Seminaarin osallistujia (Kuvaaja: Sini Kuvaja
Paneelikeskustelussa Kepan Ville Luukkanen ja Kuurojen lähetyksen Pekka Holopainen.


Ulkoministeriö ulkoistaa järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeiden hallinnoinnin ja selvittää parhaillaan eri malleja sekä niihin liittyviä riskejä. Huhtikuun aikana valmistuu Helsinki Consulting Groupin tekemä selvitys mallista, jossa hankehallinnointia hoitamaan luodaan säätiö. Kehityspoliittisen osaston kansalaisjärjestöyksikön päällikkö Pertti Ikonen esitteli seminaarissa mallia, jossa säätiön ulkopuolelle jäisivät suuret kumppanuusjärjestöt sekä vammaisjärjestöt. Kevään aikana säätiöselvityksestä on luvassa keskustelutilaisuuksia järjestöväelle.

Turun maailmankauppayhdistystä edustava Toni Haapanen toi esiin uudistuksen pienen järjestön näkökulmasta:

”Kuulimme ulkoistamisesta viime syksynä ja mietimme, miten meidän nyt käy. Jätimme Lehtomäelle vetoomuksen siitä, että erityisesti pienten järjestöjen toiminta on turvattava. Hankkeet voivat olla laadukkaita, vaikka ne ovat pieniä”, Haapanen huomautti.

Yhdistys ei ollut yksin pelkojensa kanssa: vetoomuksen allekirjoitti 20 järjestöä. Ministeri Lehtomäki lupasikin puheessaan, että pienten järjestöjen toimintamahdollisuudet turvataan.

”Pienten järjestöjen hankerahoitukseen ollaan suunnittelemassa muutosta. Paraikaa asian juridisia ja hallinnollisia puolia tutkitaan. Asiassa on odotettavissa päätöksiä vuoden loppupuolella”, Lehtomäki kertoi.

Pienten järjestöjen rahoitusmuutokset ovat osa suurempaa selvitystä, jossa arvioidaan koko kehitysyhteistyörahoituksen kenttää.

Ensi vuoden hanketukien hakukierrosta on aikaistettu: hakemukset pitää toimittaa ministeriöön toukokuun loppuun mennessä. FIDIDA käsittelee tällä hakukierroksella parikymmentä vammaisalan hankehakemusta yhtenä askelena kohti erillisen vammaisklusterin perustamista. Vammaisjärjestötkin lähettävät kuitenkin edelleen tuttuun tapaan hakemuksensa ministeriöön.