Uutinen

Ministeri Hassi kiersi Nicaraguan karjatalousaluetta, osa 2

Kimmo Lehtonen
22.1.2001

Vuonna 1997 alkanut Programa Ambiental Nicaragua-Finlandia (PANIF) on Suomen ensimmäinen ympäristöasioihin keskittynyt hanke Nicaraguassa ja sen budjetti on kolmivuotisjaksolla 1998-2001 56,5 miljoonaa markkaa. Sillä pyritään parantamaan Nicaraguan ympäristöpolitiikkaa ja hallintoa, kohentamaan ympäristön tilaa sekä suojelemaan luonnon monimuotoisuutta.

Moniin itsenäisiin eri alaprojekteihin jakautuva ohjelma lieneekin Suomen Nicaraguan-avun hankkeista ongelmallisin ja sen tulevaisuudesta delegaatio Hassin johdolla käykin vierailun aikana neuvotteluja maan ympäristöministerin kanssa.

Poliittisiksikin luokiteltavia ongelmia hankkeen toteuttamisessa on ollut erityisesti varsinaisen toteuttajan, Nicaraguan ympäristöministeriö MARENAn kanssa. Projektilla on rahoitettu toimintoja, jotka kuuluisivat Nicaraguan hallitukselle. Näin on esimerkiksi joidenkin palkkausten osalta.

Juigalpassakin ministeriön puoluepoliittinen toimintatapa näkyi, sillä jo esittelypuheenvuorossa kävi ilmi, että toimistossa työskentelee kolmen asiantuntijan lisäksi ministeriön nimittämä "delegaatti".

Chontalesin alueen vastaava tecnico Adan Jarquinin luokittelee alueen ympäristöongelmista pahimmiksi metsähakkuut, luonnon biodiversiteetin tuhoutumisen, vesivarojen vähentymisen, maanviljelyksen ja pienteollisuuden tuottamat ympäristösaasteet ja niiden aiheuttaman vesivarojen saastumisen. Hän piti PANIFin toimintaa erityisen tärkeänä alueellisten toimistojen operatiiviselle toiminnalle.

Mikrolainoilla talot kuntoon

Perjantainen vierailu päättyi Sosiaalisektorin kehittämisohjelma FADESin (Programa de Fortalecimiento del Desarrollo Social) kohteeseen Acoyapassa, jossa hankkeen puitteissa on mikroluottojärjestelmän avulla tuettu asukkaiden talonrakennus- ja asuinympäristöön liittyviä projekteja.

Vajaan kolmenkymmenen naisen ja muutaman miehen muodostamasta ryhmästä useat kertoivat ministerille miten heidän elämänlaatunsa on mikroluottojen avulla kohentunut huomattavasti. Talot on kunnostettu ja takapihoille on rakennettu alkeellinen viemärijärjestelmä.

-- Minä sain projektin avulla talon romahtamiskunnossa olevat seinäni korjattua, kertoo eläkeläinen Socorro Casanueva. Hän otti lainaa rahastosta 2 000 cordobaa (n. 1000 markkaa) ja lyhentää pienikorkoista lainaa 200 cordobaa kuukaudessa. -- Gracias a Dios, Kiitoksia Jumalalle ja teille suomalaisille, hän toistaa useaan kertaan.

Mikroluottojen lisäksi ohjelmalla on tarkoitus opettaa ihmisiä yhteistoimintaan ja edistää kuntien toimintaa. Chontalesissa on myös perustettu radioasema Radio Chontalena, jonka tarkoituksena on tukea paikallista kulttuuria. Hyviksi arvioitujen tuloksiensa vuoksi ohjelmaa on päätetty laajentaa kahden uuden kunnan alueelle.

Lauantaina ministeri tutustui Carazon läänissä toteutettavaan Lisääntymisterveyden ja naisten vaikutusmahdollisuuksien vahvistamiseen tähtääviin hankkeisiin (SAREM). Virallisen ohjelman jälkeen seurue matkusti lautalla Ometepen saarelle.

Sunnuntai-iltana ministeri tapaa epävirallisissa merkeissä Kepan Managuan-toimiston työntekijöitä sekä Kepan yhteistyökumppaneita.

Artikkelin ensimmäinen osa >>