Uutinen

Ministeri Hassi kiersi Nicaraguan karjatalousaluetta

Kimmo Lehtonen
22.1.2001

Latinalaisen Amerikan tutustumis- ja neuvottelumatkansa toisessa kohteessa Nicaraguassa ministeri Satu Hassia odotti ylellisessä Princess-hotellissa Managuassa pieni yllätys: huoneeseen oli ministerille tuotu kypärä, hakku ja taskulamppu.

Temppu ei kuitenkaan ollut Princess-hotellin normaaliin vieraanvaraisuuteen kuuluvaa vastaanottorekvisiittaa, vaan muutaman kympin varustus oli Suomen Managuan-edustuston ideoima sinänsä leikkisä tervetuliainen, mutta samalla myös vakavamielinen muistutus ministerille vulkaanisen ja maanjäristyksille alttiin maaperän aiheuttamasta jatkuvasta uhasta nicaragualaisten ja muiden keskiamerikkalaisten arjessa.

Ainakin perjantai-iltana Managuassa koettiin peräti kolme melko voimakasta maanjäristystä, ja näin ministerikin lienee jo saanut jalkapohjatuntumaa viikko sitten alkaneeseen ja El Salvadorissa satoja ihmishenkiä vaatineeseen järistysten aaltoon. Hassi käy San Salvadorissa ja tapaa maan ulkomisterin matkallaan Guatemalaan maanantaina.

Lehmistä maitoa

Ministeri Hassi aloitti Nicaraguan vierailunsa seuraavana päivänä perjantaina kiertämällä ensin useita Suomen kehitysapukohteita Nicaraguan karjatalouden ydinalueella Boacon ja Chontalesin maakunnissa Nicaragua-järven pohjoispuolella. Ministeriä seureineen rivakkaa vauhtia kiidättänyt pikkubussi joutui paikoin koville väliaikaisilla kiertoteillä varsinaisen maantien ollessa korjaustöiden alla.

Kuva: Kimmo Lehtonen
Rancho Rojossa ministerille esiteltiin sekä meijeri että tuliterä jätevesipuhdistamo

Ensimmäisen vierailukohde oli Boacossa sijaitseva karjatalousvaltaisen kehitysyhteistyöprojekti PRODEGAn (Proyecto de Desarrollo Rural Ganadero) tukema Pedro Reyes -farmi, jonka toimintaa pyörittää 44 jäsenen muodostama Cooperativa de San Lorenzo. Perustamisvuonna 1994 osuuskuntaan eli kooperatiiviin kuului 23 jäsentä, mutta luku kävi välillä yli viidessäkymmenessäkin.

Vuonna 1990 Programa Integrado de Desarrollo Rural -nimisen alkaneen ja vuonna 1994 PRODEGAksi muuttuneen projektin tavoitteena on parantaa pienten ja keskisuurten maidontuottajien taloudellista tilannetta. Maidontuotantoa sekä -laatua on pyritty tuen avulla nostamaan. Myös keräilyjärjestelmää ja markkinointia on pyritty kehittämään.

Läheskään kaikki tuen piirissä olleet osuuskunnat eivät ole vuosien varrella selvinneet hengissä, mutta San Lorenzon kooperatiivin varapuheenjohtaja Daniel Sandoval vakuutti ministerille asioiden menneen hyvään suuntaan: maidon tuotanto on parantunut ja noussut gallonaan päivässä, noin 4,4 litraan. Karja on myös Sandovalin mukaan parasiiteista vapaata ja hyväkuntoista. Tämän ministeri sai itse todeta omin silmin heti ensitöikseen autosta noustuaan, sillä hänet kiidätettiin välittömästi tien toisella puolella sijaitsevalle karja-aitaukselle.

Kooperatiivi tuottaa maidon lisäksi myös hirssiä ja papuja. Sandovalilla kertomista olisi riittänyt ja hän halusikin esitellä kooperatiivin uuden puuntaimituotanto-ohjelman, mutta tähän seurueen kireä aikataulu ei antanut myöden. Delegaatiolle suunnitelma annettiin mukaan matkalukemiseksi.

Ympäristöhallintoa ojennukseen

Juigalpan sisääntulotiellä koko tien leveydeltä toivotettiin doctora Satu Hassi tervetulleeksi kaupunkiin. Kaupungissa häntä odotettiin ympäristöministeriö Marenan paikallistoimistossa.

Artikkelin toinen osa >>>