Uutinen

Miljoonat pakolaislapset pudonneet koulusta

Pelkästään arabimaissa elää yli puoli miljoonaa Irakista paennutta kouluikäistä, muistuttaa YK:n pakolaisvirasto kampanjassaan, jonka tarkoitus on taata pakolaislapsille koulunkäyntimahdollisuudet.
Simba Russeau
8.10.2007

YK:n pakolaisvirasto UNHCR on aloittanut kampanjan, jonka tavoitteena on saada yhdeksän miljoonaa pakolaislasta koulunpenkille vuoteen 2010 mennessä. Sen toteuttamiseen tarvitaan yli 150 miljoonaa euroa.

Kampanja keskittyy Sudanin, Irakin ja Kolumbian pakolaislapsiin. Näiden opintietä varten UNHCR:n on hankittava opettajia ja opetusvälineitä, mutta turvattava myös koulukyydit ja lukuisat muut välttämättömyydet vesihuoltoa myöten.

Järjestön mukaan esimerkiksi arabimaiden alueella elää yli puoli miljoonaa Irakista pakenemaan joutunutta kouluikäistä.

Libanonissa irakilaisia on noin 40 000, josta puolet lapsia, ja monelta heistä opintie on katkennut. Maan muutenkin ylikansoitettuihin peruskouluihin pakolaisia otetaan rajoitetusti ja yksityiskoulut ovat useimmille liian kalliita.

Oppiminen ei aina ole taattua kouluun päässeillekään, sillä opetusohjelmien maakohtaiset erot vaikeuttavat sitä.

"Englanti on vaikein oppiaine minun lapsilleni", Basrasta Libanoniin viiden lapsensa kanssa paennut Fatima sanoo. Perhe tuli Libanoniin Irakin sodan aattona 2003, mutta äidin mukaan lapset olivat olleet pois koulusta jo pari aiempaa vuotta.

Tanskan pakolaisneuvoston tuoreen selvityksen mukaan yli puolet Libanonin irakilaisperheistä ei ole laittanut lapsiaan kouluun.

Norjan pakolaisneuvoston koulutushanketta Libanonissa vetävä Robert Beer muistuttaa, että lasten koulutus tulee pakolaisperheille kalliiksi. Lisäksi moni kovia kokenut lapsi tarvitsee erityisvalmennusta hyötyäkseen uuden maan opetusohjelmasta.

Beerin projektissa jokainen pakolaislapsi testataan ja tälle räätälöidään tukiohjelma. Sen on määrä täyttää havaitut tiedolliset aukot niin, että lapsi kykenee seuraamaan normaalin koulun opetusta.

Kansalaisjärjestöt muistuttavat, että pakolaislapset tarvitsevat usein myös psykologin ja lääkärin apua.

"Väkivalta on aiheuttanut ongelmia irakilaislapsille. Lisäksi moni kokee, ettei ole tervetullut tänne Libanoniin", Insan-avustusjärjestön johtaja Charles Nasrallah sanoo.