Uutinen

Miksi Kepa kouluttaa pääkaupunkiseudulla?

Maija Seppo
24.6.2002

Istumme Tuupovaaran Älykylät ry:n kokoustilassa. Joensuulainen osallistuja aloittaa esittelynsä kiittämällä kurssin järjestämisestä Pohjois-Karjalassa ja moittimalla Kepan koulutuksen pääkaupunkikeskeisyyttä. Tuupovaaran Kesäiset kehitysmaapäivät järjestettiin kauniissa maisemassa, karhujen ja susien mailla, ja osallistujat tulivat pääkaupunkiseudulta, Hämeestä, Satakunnasta ja pari taisi olla Joensuustakin.

Viikonlopputapahtumaa oli edeltänyt vilkas ja pitkä viestinvaihto koulutustilan ja majoituksen järjestämiseksi. Paikallistuntemuksen puuttuessa logistiikka oli monisyinen ja paljon aikaa vievä kokonaisuus paikallisliikenteen aikataulujen, majoitustilojen kapasiteetin ja varustetason, ruokalistojen suunnittelun ja budjetin räätälöimisineen.

Kepan jäsenjärjestöt sijaitsevat hajallaan ympäri Suomea, eikä edes Kepassa tiedetä missä kaikkien järjestöjen paikallisosastot ja toimijat ovat. Miten silloin otetaan selvää koulutustarpeista? Voiko olettaa että esimerkiksi Satakunnassa toimivilla on yhdensuuntaiset tarpeet, jotka tyydytetään yhteisellä kurssilla? Ja miten määritetään kaikille sopiva ajankohta koulutuksiin?

Pienillä paikkakunnilla toimijat tuntevat toisensa, piirit ovat pienet ja sana kulkee. Mutta kuinka koulutuksista ilmoitetaan suuremmilla paikkakunnilla ja niiden ympäristössä? Ja lopulta, onko hämeenlinnalaisen helpompaa matkustaa koulutukseen Joensuuhun kuin Helsinkiin, entä kuopiolaisen Ouluun? Suomi on laaja maa, jossa varsinkin poikittaisyhteydet ovat kehnot. Itse matkustin lomani vuoksi Oulusta Tuupovaaraan, ja jouduin vaihtamaan junaa kolme kertaa alle kahdeksan tunnin matkalla!

Yllä mainituista syistä Kepan koulutus keskittyy pääkaupunkiseudulle. Ja siksi korvaamme kauempaa tulevien matkakulut 17 euroa ylittävältä osalta halvimman kulkuneuvon mukaan. Koska kuitenkin haluamme palvella Kepan jäsenjärjestöjä koko maassa parhaan kykymme mukaan, teemme vierailuja eri puolille Suomea tutustuaksemme paikallisiin tarpeisiin ja toiveisiin. Ja ennen kaikkea: olemme valmiita järjestämään koulutusta missä vain, jos löytyy tarpeeksi suuri ryhmä, joka on kiinnostunut samasta koulutusaiheesta, ja koulutustilat hoituvat paikallisvoimin. Ottakaa yhteyttä! Ehdottakaa! Kommentoikaa!