Kuva:
Sini Kuvaja
Uutinen

Miksi kehityspolitiikka on päivän sana?

Kirahviposti-lehti kysyi Kepan toiminnanjohtaja Ville Luukkaselta, miksi kaikki puhuvat nykyään kehitysyhteistyön sijaan kehityspolitiikasta.
Sini Kuvaja
25.2.2004

Pitäisikö Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen muuttaa nimensä Kehityspoliittiseksi palvelukeskukseksi?

"Nimenmuutoksesta on Kepassa aika ajoin keskusteltu ja hyvä niin: se voi johtaa oivalluksiin Kepan luonteesta. Henkilökohtaisesti en muuttaisi nimeä Kehityspoliittiseksi palvelukeskukseksi, vaan ennemmin joksikin järjestöjen yhteistyötä korostavaksi."

Miksi nykyään puhutaan kehityspolitiikasta kehitysyhteistyön sijaan?

"On siirrytty globaaliin näkökulmaan, joka on läsnä kaikessa. Kehitysyhteistyössä ajatellaan että yksi maa auttaa toista. Tätä tapahtuu tietysti edelleen, mutta yhä enemmän toimitaan sen ajatuksen pohjalta, että maailma on yksi yhteisö. Kyse ei ole yksittäisistä projekteista tai hankkeista."

Onko puheelle pohjaa: missä määrin suomalaisten järjestöjen työ on kehityspoliittista?

"Kehityspoliittinen toiminta pitää sisällään kehitysyhteistyön ja paljon muitakin asioita. Etelässä toimivat suomalaisjärjestöt ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana todenneet, ettei riitä, että järjestöllä on hyvin hallinnoitu projekti, vaan tarvitaan vaikuttamista etelässä kaikilla tasoilla. Sama pätee Suomessa: järjestökentän on muodostettava kanta esimerkiksi kauppapoliittisiin kysymyksiin. Monet suomalaiset järjestöt opettelevat vielä kehityspoliittista työtä ja niillä on usein maanläheinen ja paikallinen näkökulma. Mutta kehityspolitiikkaa on myös tasaveroinen keskustelu tärkeistä asioista etelän yhteistyökumppanin kanssa, mikä on normaali osa järjestöjen työtä."

Pitäisikö UM:n hanketukijärjestelmän tukea nykyistä paremmin järjestöjen kehityspoliittista työtä?

"Kyllä pitäisi. En täysin usko, että nykyisellä tukisabluunalla pystytään tukemaan mitä tahansa työtä. Esimerkiksi vuoropuheluhankkeille on vielä kehittämättä kriteerit. Vanhoihin ODA-kriteereihin eivät istu globaalit kampanjat ja verkostot."

Ilmestynyt Kirahviposti-lehdessä 3/2004.