Uutinen

Mielipidetutkimus: Afrikassa eniten uskoa tulevaan

Maailmalaajuisessa mielipidemittauksessa lähes 60 prosenttia afrikkalaisvastaajista oli optimistisia tulevaisuuden suhteen. Euroopassa parempaan huomiseen uskoi vain kolmannes vastaajista.
Sanna Jäppinen
10.1.2006

Uskotko vuoden 2006 olevan parempi kuin 2005? kysyi Gallup International vuotuisessa maailmanlaajuisessa mielipidemittauksessaan 52 000 ihmiseltä.

Pessimismin puolelle kallistui keskimäärin yli puolet vastanneista - Euroopassa jopa 70 prosenttia - mutta Afrikassa 57 prosenttia antoi kyllä-vastauksen.

Afrikan massiivisista ongelmista - köyhyydestä, hiv/aidsista, kuivuudesta, konflikteista - huolimatta talouskasvu, velkahelpotukset ja kohentunut hallinto ovat antaneet ihmisille aihetta uskoa parempaan tulevaisuuteen, arvioidaan eteläafrikkalaisen IOL-uutissivuston artikkelissa.

Artikkelissa muistutetaan kuitenkin myös siitä, että jotkut ekonomistit arvioivat tuloksen heijastelevan vain vauraan kaupunkilaisvähemmistön visioita tulevasta.

Kyyninen arvioija voi todeta, että optimismi on korkeinta siellä, missä menee kaikkein kehnoimmin: silloin on vaikea ajatella muuta suuntaa kuin ylöspäin. Tähän viittaa muun muassa se, että optimistisimmat ihmiset löytyvät esimerkiksi Kosovasta ja Afganistanista, todetaan Economistin uutisessa.

Lisää tietoa aiheesta