Uutinen

Mielenosoitukset varjostavat ASEM-kokousta

Mika Rönkkö
19.10.2000

Laajat mielenosoitukset varjostivat ASEM huippukokousta perjantaina Soulissa Etelä-Koreassa. Nobelin rauhanpalkinnon juuri voittanut Kim Dae-Jung isännöi Euroopan unionin ja itäisen Aasian valtionpäämiesten ja ulkoministereiden kolmatta keskinäistä huippukokouksta lauantaihin saakka.Euroopan ja Aasian kokouksen "ASEMin" pyrkimyksenä on ollut erityisesti alueiden välisen kaupan ja investointien vahvistaminen. ASEMiin kuuluu 15 EU-maan ja ASEAN-maiden (Brunei, Indonesia, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam) lisäksi Kiina, Etelä-Korea ja Japani.

Kokousta arvostelevat korelaiset ammattiliitot ja kansalaisjärjestöjen yhteistyöjärjestöt jakaantuivat useaan suureen mielenosoitukseen Soulin liikekeskustassa. Radikaalit ammattiliitot ja opiskelijajärjestöt varoittivat mielenosoituksiensa muuttuvan väkivaltaisiksi, jos poliisit yrittävät estää mielenosoitukset lähellä ASEM-kokouspaikkaa, jota ympäröivät turvajärjestelyt ovat massiiviset.

Yli 2 000 militanttia mielenosoittajaa yritti nujakoida poliisien kanssa jo perjantaina aamupäivällä, mutta kokouspaikan ympäristöön sijoitetut valtavat mellakkapoliisijoukot laannuttivat katutappelun silkalla miesylivoimalla."Nobel-voittaja IMF:n kätyri"

Myöhemmin iltapäivällä suurimmat ammattiliitot ja kansalaisjärjestöjen globalisaatiokriittinen foorumi keräsi kymmeniä tuhansia ihmisiä Soulin olympiapuistoon näyttävään protestimarssin. Järjestäjät pyrkivät kuitenkin välttämään väkivaltaisia yhteenottoja raskaasti varustautuneiden poliisien kanssa ja päättivät marssinsa Soulin olympiastadionille kauaksi ASEMin kokouspaikasta.

Mielenosoittajat vastustivat erityisesti Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n harjoittamaa tiukkaa talouspolitiikkaa Aasiassa ja syyttivät Nobel-voittaja Kim Dae-Jungia valuutarahaston kätyriksi. Protestoijat vaativat EU-maiden johtajia kantamaan vastuunsa IMF:n ja muiden globaalia talouspolitiikkaa määrittävien instituutioiden tekemisistä. EU-mailla on suurempi äänivalta kansainvälisissä rahoituslaitoksissa kuin Yhdysvalloilla.

Korealaiset järjestöt olivat toimineet isäntinä koko viikon järjestöjen omalle ASEMin kansalaisfoorumille, jossa 500 kansalaisjärjestöaktivistia Aasiasta ja Euroopasta keskusteli erityisesti talouden globalisaatioista ja Itä-Aasian turvallisuudesta. Kansalaisjärjestöjen mukaan IMF oli osaltaan ajamassa Itä-Aasian maita syvään kriisiin. Arvostelijoiden mielestä IMF:n suosittelema kriisin jälkihoito on ollut erityisen epäonnistunutta. Se pakotti alueen tarpeettoman tiukalle sopeutuskuurille, joka talouden elpymisen sijasta ajoi taloustiikerit pitkään taantumaan, jonka aikana käyhyys syventyi ja talouselämän hallinta siirtyi ulkomaisille ostajille.

Kansalaisjärjestöt syyttivät EU:n yksipuolisesti ajavan kaupan etuja ASEM-prosessissa unohtaen alueen sotilaalliset ja sosiaaliset jännitteet. EU-maiden tulisi järjestöjen mukaan kiinnittää enemmän huomiota Itä-Aasian aseistariisuntaan uusien aseiden myymisen sijasta. Puolet maailman aseviennistä päätyy Aasiaan. Kansalaisjärjestöedustajien mielestä EU pyrkii Aasiassa pelkästään Yhdysvaltojen kilpailijaksi sen sijaan, että vahvistaisi alueen sisäisiä yhteistyöpyrkimyksiä. Kanslaisjärjestöfoorumi ehdotti Aasiaan ETYK:n kaltaista rauhanprosessia.

Ohessa Kanslaisjärjestöjen foorumin loppuasiakirja.

Linkkejä: http://www.asem3.go.kr/ http://www.asem2000people.org/ http://antiwto.jinbo.net/

Mika Rönkön tavoittaa Koreasta sunnuntaihin saakka matkapuhelinnumerosta: +82 16 9213 1084