Uutinen

Metson Etelä-Afrikan tehtaalle hyvät arvosanat SASKin syynissä

Yritysten yhteiskuntavastuu on ollut yksi loppuvuoden kuumimmista puheenaiheista. Ajankohta olikin mitä mainioin, kun Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK esitteli keskiviikkona sitä, kuinka suomalaisyritysten toiminta ulkomailla on yhä tarkemman suurennuslasin alla.
Tuomas Lehto
17.12.2003

Tilaisuudessa esiteltiin tulokset tutkimuksesta, joka selvitti prosessiteollisuuden koneita ja järjestelmiä valmistavan Metso-konsernin Etelä-Afrikassa sijaitsevan konepajan ja valimon toimintaa. Tutkimus antoi Metsolle enimmäkseen kehuja: raportin koonneen Naledi-tutkimuslaitoksen tutkijan Devan Pillayn mukaan suhteet ammattiyhdistyksiin olivat melko hyvällä mallilla eikä turvallisuus- tai ympäristöasioista löytynyt moitittavaa.
Puutteitakin kuitenkin löytyi. Osa tehtaan keskijohdosta suosi työntekijöiden mukaan joitakin ammattiyhdistyksiä toisten kustannuksella, Pillay kertoi. Ylitöitä tehtiin paikoitellen paljon – ja vaikka ne periaatteessa ovat vapaaehtoisia, jotkut työntekijät kokivat joutuneensa vaikeuksiin, jos kieltäytyivät. Joitakin rasismiin liittyviä ongelmiakin esiintyi, mutta niihin oli myös puututtu. Tutkijat löysivät kuitenkin merkkejä siitä, että valkoihoisia saatettiin suosia palkka- ja ylennysasioissa.

Painavin kritiikki koski sitä, että Metso ei tutkijoiden mielestä ole riittävästi painostanut myös alihankkijoitaan noudattamaan sosiaalisen vastuullisuuden periaatetta. Sen enempää tutkijat kuin Metson edustajatkaan eivät silti pitäneet todennäköisenä, että tuotantoketjussa esiintyisi merkittävässä määrin esimerkiksi lapsityövoiman käyttöä.

Metso mukana prosessissa


Metso sai seurata tutkimuksen edistymistä ja esittää kommenttejaan työn edetessä, mutta raportin sisältö on kuitenkin pelkästään tutkijoiden vastuulla. Metson edustajia oli paikalla myös keskiviikon tiedotustilaisuudessa. "Olemme tyytyväisiä siitä, että tutkimus tehtiin, koska se antaa meille näkökulmia siihen, miten voimme parantaa toimintaamme", Metson yhteiskuntasuhteista ja kauppapolitiikasta vastaava johtaja Jukka Seppälä vakuutti.

Tutkimus on osa SASKin yhdessä kumppaniensa kanssa käynnistämää hanketta, jonka tarkoituksena on seurata monikansallisten yhtiöiden toimintaa. Hankkeen myötä on syntymässä afrikkalainen verkosto eri tutkimuslaitosten ja ay-liikkeen välille. Metsoa koskeva tutkimus oli yksi verkoston pilottihankkeista. "Suomalaisten yritysten kansainvälistyminen on johtanut siihen, että meidän on aiempaa tarkemmin katsottava, sitä suomalaisyritykset maailmalla tekevät", SAK:n kansainvälisten asian sihteeri Turo Bergman sanoi.

Vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty jonkin verran jo aiemmin. Vuosi sitten valmistui raportti Nokian toiminnasta Brasiliassa – myös se sai pääosin puhtaat paperit, Bergman kertoi.