Metsäteollisuus tuo työtä ja haasteita Uruguayhin

Suomalaisyhtiöiden puupelloilla maksetaan hyvin, mutta vapaat ovat tiukassa.

Teksti: Patricia Montero Lafourcade

IPS — ”Vapaahetkinä täällä pitkästyy kuoliaaksi. Kaikki ajanviete on tuotava mukanaan”, suomalaisen Botnian metsäplantaasilla Uruguayssa työskentelevä Alejandro de Leiva sanoo.
Hän ahkeroi puupellolla 12 päivää yhtäjaksoisesti, minkä jälkeen on kaksi päivää vapaata. Silloin de Leiva matkustaa Paysandún maakunnan pääkaupunkiin tapaamaan entisen vaimonsa luona asuvaa tytärtään ja uutta tyttöystäväänsä.
De Leivan työmaan omistaa suomalaisen Botnian tytäryhtiö Forestal Oriental SA. Plantaasit siirtyivät hiljan kokonaan UPM:n omistukseen, samoin kuin 91 prosenttia Botnian suuresta sellutehtaasta Uruguayn Fray Bentosissa.
Eukalyptusviljelmillä on de Leivan ohella noin 300 työntekijää. Vain seitsemän on Forestal Orientalin palveluksessa, loput on pestattu alihankkijoiden kautta.
Uruguayjoen Argentiinasta erottamiin rajamaakuntiin on syntynyt jo yli 200 000 hehtaarin metsäplantaasit. Puun suurkuluttajiin kuuluu Botnian tehdas, joka pystyy tuottamaan miljoona tonnia sellua vuodessa.
Protestit jatkuvat
Rakennusvaiheessa tehtaasta pelättiin tulevan paha saastuttaja, mikä synnytti mittavat protestit varsinkin joen vastarannalla Argentiinan Gualeguaychússa.
Mielenosoittajat sulkevat vieläkin ajoittain joen yli kulkevat sillat, mikä haittaa matkailua ja muuta liikennettä.
Haagin kansainvälisen tuomioistuimen odotetaan lähikuukausina antavan päätöksensä jutussa, jossa Argentiina syyttää Uruguayta maiden rajajokea koskevan sopimuksen rikkomisesta.
Mielenosoittajat ovat ilmoittaneet jatkavansa protesteja päätöksestä riippumatta.
Forestal Orientalin puupelloilla työskentelevät ovat tyytyväisiä omistuksen siirtymiseen UPM:lle. Botnia on nyt Uruguayn kuudenneksi suurin vientiyhtiö, ja kasvun uskotaan jatkuvan omistajanvaihdoksen myötä.
”He aikovat ostaa lisää maata, mikä voi tuoda työtä ja työpaikkoja. Ehkäpä meille maksetaankin paremmin, ja saamme vapaat viikonloput”, eräs työntekijä sanoo.
Uruguayn edellinen vasemmistopresidentti Tabaré Vázquez rohkaisi erityisesti metsäsektorin ja ulkomaisten investointien kasvua.
Ympäristöväki arvostelee yhden nopeakasvuisen lajin eukalyptus- ja mäntyviljelmiä, jotka köyhdyttävät maaperää ja vesivaroja.
Nykyinen, niin ikään vasemmistolainen presidentti José Mujica joutui hiljan rauhoittelemaan kansaa vakuuttamalla, ettei toisen suomalaisen sellujätin Stora Enson kaavailemaa uutta jättitehdasta rakenneta Fray Bentosiin, kuten huhuttiin.
Puuplantaaseja on 1990-luvulta lähtien syytetty kehnoista työoloista.
Syrjäseuduilla parantamisen varaa
Ammattiliitojen mukaan vasemmiston valtaantulo 2005 kohensi työoloja, kun lakeja ja valvontaa kiristettiin. Joulukuussa 2008 säädetty laki määräsi kahdeksan tunnin työpäivän ja puolen tunnin ruokatunnin kaikille maaseudun työntekijöille.
Alihankkijoiden tarjoamissa työehdoissa on kuitenkin paljon parantamisen varaa, varsinkin syrjäseuduilla, ay-aktivistit sanovat.
Tuorein tapaus paljastui keskisessä Tacuarembón maakunnassa, jossa metsätyöläiset asuivat teltoissa orjuutta lähenevissä oloissa ilman mitään sosiaaliturvaa.
De Leiva vahvistaa työolojen kohentuneen viime vuosina. Vapaapäivät ovat kuitenkin yhä tiukassa. Moni saa hänen laillaan 12 päivän raadannan jälkeen vain kaksi vapaata.  Vaihtoehtona on paiskia töitä koko kuukausi ja pitää neljä vapaata. Työnjohto itse tekee viisipäiväistä työviikkoa.
Palkkaa maksetaan tehtävien mukaan. Puupellolla työskentely tuo 17,5 euroa päivässä, mutta lannoitteiden levittäjä saa tuplapalkan. Uruguayn minimipalkka on vain 5,6 euroa päivässä, joten plantaaseilla tienaa verrattain hyvin. Työ on kuitenkin usein kausiluontoista.
Puupellot työllistävät pelkästään Uruguayn läntisissä rajamaakunnissa 6
000 henkeä, ja lähivuosille kaavaillaan pariatuhatta työpaikkaa lisää.
Laajenevat puupellot
Uruguayssa hyväksyttiin 1987 laki, joka kannusti sijoittamaan metsäsektorille. Tuolloin istutusmetsiä oli 100 000 hehtaaria.
Vuonna 2009 puupeltojen ala hipoi jo miljoonaa hehtaaria ja maatalousministeriö varasi tarkoitukseen kaikkiaan 3,3 miljoonaa hehtaaria.
Kokonaisuudessaan Uruguayn pinta-ala on 17,6 miljoonaa hehtaaria (vrt. Suomen pinta-ala on 33,8 milj. hehtaaria), josta suojellut luonnonmetsät peittävät 750 000 hehtaaria.
Uruguayssa on 3,3 miljoonaa asukasta.

Lisää tietoa aiheesta
1.12.2005: Kumppani: Sellu kiehuu Etelä-Amerikassa (Kumppani)
8.5.2005: Suomalainen sellutehdas puhuttaa Etelä-Amerikassa9.1.2006: Uruguayn ja Argentiinan sellukiista kuumenee

30.8.2006: Botnian sellutehdasta vastustavat järjestöt Suomessa
29.1.2008: Tutkimus: Metsä-Botnian Uruguayn työpaikkojen laatu keskitasoa