Uutinen

Meri-Tuuli toivoo reiluja nyrkkeilyhanskoja

Pari viikkoa sitten Kuopion kirjaston luentosalissa järjestettiin yhdessä Kepan ja Reilun kaupan yhdistyksen kanssa koulutustilaisuus, jossa kummasteltiin voiko kahvia juomalla muuttaa maailmaa.
Mika Railo
1.5.2004

Tilaisuuden tavoitteena oli perustaa kaupunkiin Reilun kaupan paikallisryhmä ja opastaa Mahdollisuuksien torin järjestäjiä Ruoka-aika-kampanjan Caffè Latte -tempauksen järjestelyissä.

Mukana tilaisuudessa oli myös Meri-Tuuli Laitinen, joka vastaa tempauksen käytännönjärjestelyistä Mahdollisuuksien torilla. Nuori vapaaehtoinen ei tuntunut olevan vastuusta ja ylimääräisistä velvollisuuksista moksiskaan. Toiminta ympäristöjärjestöissä ja kehitysmaaliikkeessä on koulinut vastuuseen.

Meri-Tuuli Laitinen (Kuvaaja: Mika Railo

Meri-Tuuli Laitisen mielestä myös kuopiolaiset voivat tehdä osansa köyhyyden vähentämiseksi kehitysmaissa

Eduskunnan muutaman vuoden takainen ydinvoimaäänestys oli Meri-Tuulille käänteentekevä tapahtuma. "En tiennyt energia-asioista sitä ennen mitään, mutta kun näin ilmoituksen kynttilämielenosoituksesta, päätin, että tänne minä menen", Meri-Tuuli kertoo.

Mielenosoituksessa Meri-Tuuli tutustui Maan ystävissä toimiviin nuoriin ja hakeutui heidän innoittamanaan järjestön toimintaan mukaan. Nyt hän on Kuopion Maan ystävien puheenjohtaja.

Viime marraskuusta lähtien Meri-Tuuli on työskennellyt puolipäiväisesti maailmankauppa Elämänlangassa. Hän vastaa kaupassa asiakaspalvelusta, tilauksten tekmisestä, tavaroiden esiinlaitosta ja tuhannesta muusta kaupan arkipäiväisestä askareesta.

"Haluan vaikuttaa paikallisesti täällä Kuopiossa. Olen ehkä vähän jämähtänyt tähän kaupunkiin. Haluan kertoa ihmisille, mitä jokainen voi osaltaan tehdä maailman parantamiseksi", Meri-Tuuli selittää motiivejaan.

Kirjastossa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui tusinan verran kuulijoita, joista kaksi oli miehiä. Maailmanparannus on jäänyt Suomessa naisten kontolle.

Meri-Tuuli toivookin toimintaan mukaan enemmän miehiä ja vanhempia ihmisiä. Nyt vapaaehtoistyössä mukana olevat saavat helposti "nuorten huligaanien" leiman.

Kun kerroin reilusta kaupasta kuntonyrkkeilyporukassani, valmentajan kommentti oli: saako mistään reilua kaljaa?" kertoo Meri-Tuuli, ja jatkaa: "Ehkä markkinoilla pitäisi olla reiluja nyrkkeilyhanskoja, niin miehetkin kiinnostuisivat aiheesta."