Uutinen

Menetetty vuosikymmen köyhyyden vähentämisessä

Yli miljardi ihmistä elää edelleen ilman puhdasta juomavettä, terveydenhuoltoa ja kunnon asuntoa, todettiin YK:n kokouksessa, jossa arvioidaan tänä vuonna päättyvän köyhyyden poistamisen vuosikymmenen saavutuksia.
Lisa Söderlindh
14.2.2006

IPS -- "Köyhyys on kuin tarttuva tauti, joka leviää jatkuvasti ympäri maailmaa", totesi 17-vuotias filippiiniläistyttö Jesusa Gamboa YK:n kokouksessa, jossa arvioidaan köyhyyden vähenemistä kuluneen vuosikymmenen aikana. Kokouksen järjestää 8.-17. helmikuuta YK:n yhteiskunnallisen kehityksen komissio.

Kansalaisjärjestöä edustava Gamboa kertoi, ettei hän eivätkä hänen perheenjäsenensä ja ystävänsä olleet aluksi lainkaan tietoisia YK:n käynnistämästä kampanjasta köyhyyden vähentämiseksi. "Emme huomanneet minkäänlaisia merkkejä tästä työstä, vaan tilanteemme pikemminkin huononi. Juuri lapsiin ja nuoriin köyhyys iskee kovimmin."

YK:n köyhyyden vastainen vuosikymmen (1997-2006) käynnistyi vuonna 1995 Kööpenhaminassa pidetyn yhteiskunnallista kehitystä käsitelleen huippukokouksen jälkimainingeissa. Huippukokouksessa maailman johtajat sitoutuivat tekemään kansallisia suunnitelmia yhteistyössä kansainvälisen yhteisön kanssa, jotta voitaisiin taistella köyhyyttä, työttömyyttä ja syrjäytymistä vastaan.

Köyhyys vähentynyt epätasaisesti

Köyhyyden vähentämisen vuosikymmenen ollessa loppusuoralla YK:n edustajat, tutkijat ja kansalaisjärjestöt ovat sitä mieltä, etteivät tulokset ole olleet riittäviä.

"Huolimatta kohtalaisesta edistymisestä ollaan vielä kaukana tavoitteesta eli köyhyyden poistamisesta", totesi YK:n talous- ja sosiaaliasioiden alipääsihteeri José Antonio Ocampo kokouksen avajaisissa.

Ocampo huomautti, että valtaosa köyhyyden vähenemisestä on tapahtunut Itä- ja Etelä-Aasiassa ja Tyynenmeren alueella, ja kaikilla muilla alueilla on tullut takapakkia vuodesta 1990 lähtien. "Köyhyyden vitsaus on syvälle juurtuneena monissa maissa, erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa."

Alle dollarilla päivässää elävien ihmisten osuus maailman väestöstä väheni keskimäärin lähes 27 prosentista noin 21 prosenttiin vuodesta 1990 vuoteen 2000 - tämä tarkoittaa jonkinlaista parannusta noin 130 miljoonan ihmisen elämässä.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n uusimmassa Inhimillisen kehityksen raportissa kuitenkin todetaan, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa alle dollarilla elävien ihmisten määrä oli noussut lähes sadalla miljoonalla vuosina 1990-2001.

Vuosikymmenen kestäneen köyhyyden vastaisen työn jälkeen yli 40 prosenttia maailman väestöstä joutuu päivittäin kohtaamaan köyhyyden tai vähintäänkin kärsimään köyhyyden uhasta.

Pettymys vai menestys?

"Kulunutta vuosikymmentä voidaan arvioida rikottujen lupausten valossa. Itse asiassa tämä on ollut köyhyyden vuosikymmen, eikä kansainvälinen yhteisö voi enää sietää maailmaa, jossa enemmistö joutuu kestämään viheliäistä köyhyyttä", totesi kansalaisyhteiskunnan edustajana YK:n kokouksessa puhunut Sister Burke.

Columbian yliopiston taloustieteen apulaisprofessori Sanjay Reddy puolestaan muistutti, että YK:n olisi pikaisesti luotava luotettavat tilastolliset mittarit, joilla köyhyyden vähenemistä voidaan mitata. "Dollari päivässä -laskutapa, jota YK eniten käyttää, on ongelmallinen, eikä se anna kovin luetettavia tuloksia köyhyyden vähenemisestä tai lisääntymisestä."

Kuluneen vuosikymmenen aikana YK:n jäsenmaat ovat vahvasti sitoutuneet köyhyyden vähentämiseen, muun muassa vuosituhattavoitteiden avulla. Asiantuntijoiden mukaan tavoitteiden saavuttaminen on pitkälti kiinni siitä, lisäävätkö länsimaiset avunantajat kehitysapua.

Näyttää siltä, että useimmissa maissa tavoitteisiin ei päästä. "Rikkaat maat eivät pidä kiinni sitoumuksistaan, koska niiden mielestä hinta on liian korkea. Ei tajuta, että jos köyhyyttä ei poisteta, on hinta vieläkin korkeampi", selitti Third World Institute toiminnanjohtaja Roberto Bissio. "Köyhät maat on pakotettu omaksumaan sellaiset talouden mallit, jotka eivät sovi niiden omiin tarpeisiin."

"Jos katsotaan vain viime vuosien ponnistelujen tuloksia, vuosikymmen on ollut pettymys", Bissio totesi. "Mutta jos huomioidaan lisääntynyt tietoisuus köyhyydestä, vuosikymmen on ollut menestys. Köyhyys on vieläkin mahdollista poistaa, mutta se tarkoittaa lupausten lunastamista."