Uutinen

Meksikon terveydenhuollon vallankumous herättää kiinnostusta

Meksikon tavoitteena on ulottaa sairausvakuutus kaikille tarvitseville vuoteen 2010 mennessä. Maan uusi terveydenhuolto-ohjelma kiinnostaa myös muita kehitysmaita.
Sanjay Suri
23.10.2006

IPS -- Aiemmin vailla sairausvakuutusta olleista 50 miljoonasta meksikolaisesta pian puolet on liittynyt uuteen järjestelmään, joka takaa heille hoidon ilman pelkoa talouden romahtamisesta, Meksikon terveysministeri Julio Frenk kertoo.

Seguro Popular (Kansanvakuutus) -järjestelmän piirissä on vuoden loppuun mennessä 22 miljoonaa meksikolaista, Frenk arvioi. Mukaan pääsy edellyttää köyhiltä perheiltä ilmoittautumista ja varallisuudesta riippuvan vakuutusmaksun maksamista. Kaikkein köyhimmiltä ei veloiteta mitään.

Valtio maksaa verotuloista kanssaan tietyn summan jokaista ilmoittautujaa kohti. Kassa korvaa sairauskuluja 249 lääketieteellisessä operaatiossa, jotka muodostavat Frenkin mukaan 90 prosenttia kaikista hoidoista

Kansanvakuutuksella pyritään turvaamaan se, ettei sairastuminen romuta perheiden taloutta, kuten varsinkin köyhyysrajan tuntumassa eläville on aiemmin helposti käynyt.

"Tämä on solidaarisuuteen perustuva hanke, jossa terveet auttavat rahoittamaan sairaiden hoitoa. Jokainen sairastuu joskus", Frenk muistuttaa.

"Vakuutus on tarkoitettu niille, jotka tekevät työtä omaan laskuunsa ja joilla ei ole työn kautta sairausvakuutusta. He ovat yleensä myös köyhimpiä", hän jatkaa.

Ohjelman alkaessa vuonna 2003 noin 50 miljoonaa meksikolaista eli puolet väestöstä oli vailla sairausvakuutusta. Tavoitteena on ulottaa se kaikille tarvitseville vuoteen 2010 mennessä.

Aiemmin valtion sairausvakuutukseen olivat oikeutettuja vain julkisen alan työntekijät, ja neljällä prosentilla meksikolaisista oli yksityinen sairausvakuutus.

Eri puolille maata on nyt rakennettu 1 700 uutta terveyskeskusta ja sairaalaa. Frenk kertoo mallin herättäneen laajaa kiinnostusta muissa kehitysmaissa. Siihen on käynyt tutustumassa valtuuskuntia muun muassa Kiinasta, Etelä-Afrikasta ja Turkista.

Ohjelman pääarkkitehtina ollut Frenk on ehdolla Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan tehtävään, johon pyrkii myös suomalainen tohtori Pekka Puska.