Uutinen

Media osasyyllinen Kenian väkivaltaisuuksiin

Kenialaiset toimittajat arvioivat, että media on osasyyllinen vaalien jälkeisiin levottomuuksiin. Toimittajien mukaan epäammattimaisesti toimittiin etenkin paikallisradioissa.
Eeva Eronen
4.2.2008

Kenian media voi olla osittain vastuussa maassa vellovista väkivaltaisuuksista, joissa on kuollut jo yli tuhat ihmistä, arvioi joukko kenialaisia toimittajia neuvontatoimisto Internewsin järjestämässä työpajassa Nairobissa. Toimittajien kokemuksista raportoi IPS.

Kenian levottomuuksista kotimaassaan uutisoineet toimittajat arvioivat, että erityisesti paikallisradiot lietsoivat etnistä ryhmätietoisuutta kuulijoidensa keskuudessa jo kauan ennen vaaleja. Kenian medianeuvostoon kuuluvan David Ochamin mukaan ne "tukivat omaan heimoonsa kuuluvia johtajia ja hautoivat vihaa muista yhteisöistä tulevia kohtaan".

"Radiokanavien julistama etninen viha yhteisöjen ulkopuolisia kohtaan oli uskomatonta. En voi toistaa käytettyjä ilmaisuja tällä foorumilla", paikallisradiossa työskentelevä toimittaja sanoi. "Valitettavasti me annoimme näiden soittajien puhua inhottavuuksiaan ja nauroimme sille."

Hänen mukaansa toimittajat unohtivat opit neutraaliudesta ja objektiivisuudesta sekä ottivat puolen vaalitaistossa. "Itse asiassa kahtiajako oli toimituksissa niin paha, että jotkut toimittajat kieltäytyivät tekemästä tai lukemasta uutisia, jotka eivät olleet heidän tukemansa ehdokkaan tai puolueen kannalta suopeita", radiotoimittaja sanoi.

Paikallismediat myös antoivat tilaa maksetulle, kiihkeälle kampanjoinnille. "Sekä printti- että sähköinen media pisti rahan vastuun edelle hyväksymällä maksettua, vihaa tihkuvaa materiaalia", Nairobissa työskentelevä Mildred Baraza arvioi.

Omistajat ja hallitus rajoittivat työtä

Työpajan osallistujat kritisoivat vahvasti myös median omistajia, sekä yksityistä että julkista puolta. Kenian yleisradion toimittaja esimerkiksi kertoi, että hän ja hänen työtoverinsa halusivat kertoa totuudesta, mutta se ei onnistunut, sillä se olisi voinut asettaa hallituksen huonoon valoon.

"Meillä oli hyviä otoksia ja tarinoita kentältä, mutta jouduimme menemään toimituksiin tietäen, ettei niitä ikinä julkaista", hän kertoi IPS:lle.

Osanottajat syyttivät myös hallitusta kaaoksesta, sillä se kielsi suorat lähetykset pian väkivallan puhkeamisen jälkeen. Kielto ei kuitenkaan koskenut kansainvälistä mediaa ja internetiä, jossa tiedot tapahtumista levisivät vilkkaasti.

"Se johti tiedon vääristymiin ja paniikkiin ja sitä kautta pahempaan tuhoon ja kuolemaan", yksi sähköisen median toimittaja arvioi.

Toimittajien ammattikilta haastoi hallituksen viime viikolla oikeuteen esityskiellon vuoksi.

Levottomuus nousi eriarvoisuudesta

Osa toimittajista arvioi, että Kenia olisi syöksynyt väkivaltaisuuksiin ilman mediaakin; pitkään jatkunut eriarvoisuus olisi kuohunut jossakin vaiheessa yli kuitenkin.

"Yleisö päästi valloilleen vihan, jota se oli pitänyt pitkään sisällään. Se olisi tapahtunut kannusti media sitä tai ei", yksi toimittaja arvioi.

Nairobissa työskentelevä Rementor Atieno taas sanoo olevansa varma siitä, että median puolueellinen toiminta edisti maan luisumista sekasortoon.

"Professionalismi heitettiin koirille ja heimot sekä niiden sokea kannattaminen veivät voiton. Me petimme yleisömme välittämällä poliitikkojen pyrkimyksiä kyseenalaistamatta sen vaikutusta raportteihimme", hän sanoi.

Media on kansan luotettu

Median toiminnan merkitystä Keniassa vahvistaa se, että tutkimusten mukaan kenialaiset pitävät tiedotusvälineitä luotettavimpana instituutiona, jopa luotettavampana kuin kirkkoa. Kansa ei luota julkisiin laitoksiin, tuomioistuimiin ja parlamenttiin, arvioi Iqsensato-kehitystutkimuslaitosta johtava kenialainen Sisule F. Musungu.

Sekä kansainvälistä että kenialaista mediaa on arvosteltu siitä, että levottomuudet on typistetty kahden ryhmän väliseksi konfliktiksi ja levottomuuksien muut taustatekijät on jätetty käsittelemättä.

Kenialainen Musungu suomi mediaa IPS:n viime viikolla julkaisemassa kirjoituksessa myös siitä, ettei se ole tarjonnut riittävästi tietoa kiisteltyjen vaalipiirien tuloksista ja riidanaiheista.

"Media on päästänyt koukusta myös vaalikomission, poliisijohdon, salaiset palvelut, presidentinpalatsin ja Odingan lähipiirin sekä itse tiedotusvälineet, jotka kaikki pitäisi panna vastuuseen teoistaan", Musungu kritisoi.

Lisää tietoa aiheesta