Uutinen

Massaglobbauksessa pääsi puheväleihin kansanedustajien kanssa

Kehityspolitiikasta kiinnostuneet kansalaiset, globbarit, jututtivat kansanedustajia hyvässä hengessä Pikkuparlamentin puistossa 25.5. Paikalla saapui yli sata kansanedustajaa, heidän joukossaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen.
Sanna Jäppinen
25.5.2007

070525vsomerpuro_olli_nepponen.jpg

Mikkeliläiset lukiolaiset globbasivat kokoomuksen Olli Nepposta. (Kuvaaja: Veikko Somerpuro)

Noin 150 suomalaista ympäri maan kokoontui eduskunnan lisärakennuksen edustalle keskustelemaan oman vaalipiirinsä kansanedustajien kanssa globaaleista teemoista.

Paikalla kävi aamupäivän kuluessa 108 edustajaa. Osa viipyi kansalaisten parissa viisi tai kymmenen minuuttia, mutta monilla riitti juttuintoa jopa puoleksi tunniksi tai pidempääkin.

Massaglobbaus-tapahtumaa mainostettiin etukäteen uudenlaisena kansalaisvaikuttamisen muotona, ja edustajat vaikuttivat tyytyväisiltä konseptiin.

"Tämä on juuri sillä tavalla järjestetty lobbaustilaisuus kuin pitääkin olla: kysyjät olivat hyvin valmistautuneita", totesi ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Markku Laukkanen (kesk.) Kymen vaalipiiristä. Tavallista kansalaista ainakaan omassa vaalipiirissään hän ei kuitenkaan uskonut globaalikysymysten juuri kiinnostavan - "pääkaupunkiseudulla ehkä".

Laukkasen näppituntumasta huolimatta kansanedustajille toimitettiin massaglobbauksen yhteydessä kaikista vaalipiireistä vuoden aikana kerätyt 5 500 korttia, joissa kansalaiset lähettivät edustajilleen köyhyydenvastaisia terveisiä.

Laukkanen oli vaikuttunut tapahtumaan osallistuneiden kansanedustajien suuresta määrästä. "Tuolla näyttää olevan Haavistokin - mutta se nyt on aina tällaisissa tapahtumissa", hän totesi ja myönsi itse olevansa se harvemmin paikalla nähty. Nytkin mies totesi varanneensa aivan liian vähän aikaa "isoista asioista" puhumiseen.

Kristillisten Päivi Räsänen Hämeen vaalipiiristä kiitteli tapahtuman positiivista henkeä, mutta samaan hengenvetoon hän kyseli, riittääkö enää pelkkä positiivisuus: päätöksiä esimerkiksi kehitysrahoituksen nostosta 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta kun ei puheista huolimatta saada millään aikaan.

Lupauksia, lupauksia

070525jsivonen_lupauskortti.jpgLupauskorttia antamassa (Kuvaaja: Janne Sivonen)

Kehityspoliittisen keskustelun lomassa globbarit pyysivät kansanedustajia täyttämään kortteja, joihin oli kerätty kehitysrahoitukseen, kauppaan, ilmastonmuutokseen sekä kehitysmaiden naisten ja lasten asemaan liittyviä lupauksia.

Useimpiin oli helppo vastata myöntävästi, sillä niissä edustaja sitoutui lähinnä toimimaan jonkun asian, kuten kehitysrahoituksen nostamisen puolesta. Esimerkiksi kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaara Helsingistä vastaili ympäröiville globbareille lähes joka kohdassa: "Totta kai, ilman muuta!"

Empimistä aiheutti monia muitakin pohdituttanut kysymys vientituista: eli voiko sitoutua siihen, että varmistaa Suomen hallituksen tukevan maatalouden vientitukien poistamista, jotta EU:n polkumyynti kehitysmaihin loppuisi.

Asko-Seljavaara päätyi globbarien antaman taustatiedon pohjalta ruksaamaan tämänkin lupauksen - kuten kolmannes muistakin tapahtumaan osallistuneista edustajista.

Useita kansanedustajia tuntui ihmetyttävän se, että Suomi ei ole ratifionut YK:n lasten oikeuksien sopimuksen lapsikauppaa, -prostituutiota ja -pornografiaa koskevaa lisäpöytäkirjaa, ja he lupasivat edistää asiaa.

"Tämä tuli minulle yllätyksenä", myönsi esimerkiksi Pirkanmaan Saara Karhu (sd.). "Mikähän tässä voi olla takana, kun ei luulisi olevan kyse kansallisesta edustakaan?" edustaja pohti yhdessä globbarien kanssa.

Globbarit-verkosto tulee jatkossa seuraamaan, toimivatko kansanedustajat antamiensa lupausten mukaisesti.

Henkilökohtainen yhteys tärkeintä

Kansanedustajia globanneet kansalaiset kuuluivat Kepan koordinoimaan Globbarit-vaikuttamisverkostoon. Massaglobbausta oli valmisteltu jo vuoden verran, ja odotukset olivat suuret, mutta ne tuntuivat täyttyvän.

Meri Pukarinen Helsingistä globbasi Raakel Hiltusta (sd.), Pekka Haavistoa (vihr.) ja Sirpa Asko-Seljavaaraa. Sessiot sujuivat eri tavoin, mutta kaikista löytyi hyvää sanottavaa. "Jos ollaan samaa mieltä, niin keskustelussa pääsee syvemmälle, jos taas eri mieltä, niin on hyvä, että kansalaiset kertovat suoraselkäisesti mielipiteensä kansanedustajalle."

Pukarisen mukaan kaikilla kansanedustajilla tuntuu nyt olevan sanottavaa erityisesti ilmastonmuutoksesta, mutta keinot sen torjumiseksi vaihtelevat kovasti.

Kuopiolainen Riikka Leskinen piti tapahtuman suurimpana arvona sitä, että kansanedustajille näytetään kansalaisyhteiskunnan toimivan aktiivisesti. "Ja hyvä jos viesteistäkin vielä jää jotain mieleen."

Pirkanmaan globbarien Satu Nieminen iloisti erityisesti kansanedustajiin luoduista henkilökohtaisista kontakteista.

"Edustajat ovat kiinnostuneita ja he haluavat oikeasti kuunnella. Moni on työssään keskittynyt tietylle sektorille, ja he haluavat mielipiteitä myös laajemmista teemoista", Nieminen totesi. "Nyt edustajiin voi jatkossakin olla helpommin yhteydessä."

Vasemmistoliiton Minna Sirnö ehdotti Pirkanmaan globbareille myös paikallisen massaglobbauksen järjestämistä. Hänen mukaansa esimerkiksi syksyllä budjettineuvottelujen alla olisi siihen oiva tilaisuus.

Väkevä vai väsynyt Väyrynen?

Tapahtuman loppuhuipentumana Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen globbasi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen. Lappalainen totesi kansalaisjärjestöjen pettyneen hallitusohjelmassa ja budjettikehysriihessä siihen, että kehitysavun 0,7-tason saavuttamiselle ei saatu sitovaa tavoiteaikataulua. Nykytahdilla ollaan 0,51 prosentissa vuonna 2010, ja se on Lappalaisen mukaan "liian vähän, liian myöhään".

"TV-uutisissa nähtiin eilen aika alistuneen oloinen mies: onko siis ministeriksi saatu väsynyt vai väkevä Väyrynen", Lappalainen tiedusteli.

"Väkevä, väkevä", myhäili Väyrynen.

Ministeri lupasi toki edistää Suomen 0,7-tavoitetta, mutta puolusteli heikkoa suoritumista lähinnä sillä, että monissa muissa maissa kehitysrahoituksen kasvattaminen on vielä vaikeampaa. Kehitysmaille haitallisista vientituista Väyrynen totesi EU:n olevan valmis luopumaan, kunhan muutkin - siis Yhdysvallat - sen tekee.

Jos ei Väyryseltä irronnut kovin vakuuttavia lupauksia, niin puoluetoveri Seppo Kääriäinen Pohjois-Savosta antoi ainakin yksinkertaisen ohjeen globaalien ongelmien ratkomiseksi: "Se vaatii vain oikeanlaista elämää, ei sen enempää."

Lisää tietoa aiheesta