Uutinen

Martin Khor: Helsinki-prosessi ajettiin alas liian aikaisin

Kehitysjärjestömaailman keskeisimpiin vaikuttajiin lukeutuvan Martin Khorin mielestä Helsinki-prosessi lopetettiin liian aikaisin. Suomessa useasti vieraillut Khor osallistui itse hankkeeseen aktiivisesti.
Pasi Nokelainen
29.4.2008

ACCRA -- Kehitysmaiden kansalaisjärjestöjen Third World Network -yhteenliittymän malesialaista johtajaa Martin Khoria harmittaa Suomen 2000-luvun ehkä suurimman diplomaattisen ponnistuksen eli Helsinki-prosessin kohtalo.

"Prosessi lopetettiin ennen kuin siitä saatiin kaikki hyöty irti. Se oli onnetonta, mutta ehkä se vielä jonain päivänä palaa henkiin. Se ei ole täysin kuollut, mutta sitä ajetaan alas. Tämä saa monet murheelliseksi, erityisesti prosessiin osallistuneiden kehitysmaiden hallitukset", Khor arvioi Kepan verkkouutisille YK:n kehitys- ja kauppajärjestö UNCTADin huippukokouksen yhteydessä Ghanassa.

Helsinki-prosessi oli Suomen ja Tansanian hallitusten aloitteesta vuonna 2002 syntynyt hanke, jossa etsittiin muun muassa tapoja globaalin demokratian lisäämiseksi. Hankkeen ensimmäinen vaihe päättyi vuonna 2005 raportin laatimiseen. Sen jälkeen perustettiin Helsinki-prossin ystävämaiden joukko viemään eteenpäin prosessissa syntyneitä ajatuksia. Jatkosta on sovittu syyskuuhun, jolloin hankkeen loppuraportti luovutaan YK:n pääsihteerille.

Khor arvioi, että prosessi leimautui Suomessa liikaa entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan (sd.) henkilöön, eikä uusi hallitus ole siksi innostunut jatkamaan hanketta.

"Prosessi toi erilaisia ihmisiä yhteen"

Hanketta on arvosteltu koko ajan sen epämääräisyydestä. Khor myöntääkin osan kritiikistä aiheelliseksi, mutta painottaa ajatuksena olleen koko ajan prosessimaisuus, ei esimerkiksi kirjojen tuottaminen.

"Helsinki-prosessilla oli erittäin hyvä rooli ihmisten tuomisessa yhteen. Se oli monien sidosryhmien hanke, jonka kautta pystyi tapaamaan ihmisiä, joita ei olisi muuten koskaan tavannut".

"Minä tapasin esimerkiksi Peter Sutherlandin. Meillä oli erittäin hyvä keskustelu. Mielestäni se oli erittäin hyödyllistä", Khor lisää.

Suhterland on Maailman kauppajärjestön edeltäjän GATT:n viimeinen pääsihteeri. Nykyisin hän on maailman suurimman energiayhtiön BP:n ja investointipankki Goldman Sachs Internationalin hallitusten puheenjohtaja. Hankkeessa oli mukana myös esimerkiksi Yhdysvaltojen entinen varaulkoministeri Strobe Talbott ja Irlannin entinen presidentti Mary Robinson.

Lisää tietoa aiheesta