Uutinen

Marokko havahtui levittämään lukutaitoa

Tietämättömyys on hyvä kasvualusta terrorismille. Marokko on havahtunut tilanteeseen ja käynnistänyt kuninkaan tukeman kampanjan lukutaidon edistämiseksi.
Nizar al-Aly
15.6.2003

"Ääriainekset ovat käyttäneet hyväkseen veljeni tietämättömyyttä. Hän ei olisi ollut niin altis uskonnolliselle fanatismille, jos hän olisi käynyt koulua", 22-vuotias marokkolainen opiskelija Karim Benkhayi sanoo.

Hänen veljensä kuuluu Salafiya Jihadya -islamistiryhmään, jota epäillään toukokuun puolivälissä Casablancassa tehdyistä terrori-iskuista. Iskuissa kuoli 43 ihmistä, joiden joukossa oli kuusi länsimaalaista.

Benkhayi ei paljasta veljensä etunimeä, mutta kertoo tämän olevan nyt poliisin tarkkailussa.

"Vanhempamme ovat niin köyhiä, ettei heillä ollut varaa lähettää meitä kaikkia kouluun. He ajattelivat, että nuorempi veljeni voisi ryhtyä kauppiaaksi ja auttaa perheen elättämisessä", opiskelija selittää.

Hän sanoo veljensä muuttuneen "varsin avomielisestä nuorukaisesta juroksi partasuuksi, joka kieltäytyi jopa kättelemästä äitiään ja sisariaan ja puhumasta veljilleen, koska piti heitä uskottomina".

Benkhayin mukaan ääriryhmät värväävät jatkuvasti uusia jäseniä lukutaidottomien ja tietämättömien joukosta.

"Meidän on saatava viranomaiset ymmärtämään, miten vaarallista lukutaidottomuus on. Jokainen lukutaidoton nuori on tuuliajolla ja altis johdettavaksi harhaan", hän vakuuttaa.

Vaara näyttää valjenneen Marokon viranomaisillekin, sillä kesäkuussa aloitettiin kuningas Muhammed VI:n tukema kampanja, joka yllyttää ihmisiä osallistumaan ilmaisille lukutaitokursseille.

Ensivaiheessa tavoitteena on saada 570 000 ihmistä ympäri maata kursseille, joita järjestetään kouluissa ja moskeijoissa.

"Lukutaidottomuus on lisääntynyt hälyttävästi jättäen Marokon sosiaaliseen rakenteeseen syviä syrjäytymisen ja köyhyyden arpia", maan pääministeri Driss Jettou perusteli kampanjaa.

"Lukutaidottomuudella on vakava vaikutus Marokon sosiaaliseen ja taloudelliseen elämään, koska se tyrehdyttää kasvua, estää vaurauden ja työpaikkojen syntyä, heikentää tuloja, tuottaa köyhyyttä ja ruokkii syrjäytymistä", jatkoi pääministeri, joka on tunnettu taloustieteilijä.

Lukutaidottomuuden vastaista taistelua johtava valtiosihteeri Najima Ghozali Tay kertoi tiedotusvälineille, että hallitus aikoo pudottaa lukutaidottomien osuuden väestöstä 35 prosenttiin vuoteen 2004 mennessä.

Vuonna 2010 sen pitäisi olla enää 20 prosenttia ja 2015 kokonaan voitettu.

"Tehtävä on jättiläismäinen ja se vaatii suunnattomien taloudellisten ja muiden voimavarojen mobilisointia", hän jatkoi kertoen, että hankkeeseen on tälle vuodelle varattu noin 6,2 miljoonaa euroa.

Marokon 30 miljoonasta asukkaasta on virallisten tilastojen mukaan 12 miljoonaa lukutaidottomia. Riippumaton tutkimuslaitos, Centre de Conjuncture (CMC), puhuu kuitenkin 16 miljoonasta.

CMC:n mukaan naisista on lukutaidottomia kolme viidestä, maaseutukylissä jopa kaksi kolmesta.

"Marokko esiintyy nousevana modernina valtiona, mutta se ei voi teeskennellä nykyaikaistuvansa ilman inhimillisen pääoman kehittämistä", Marokon kirjailijaliiton puheenjohtaja Hassan Najmi muistuttaa.

Hänen mielestään Casablancan iskuista oli jotakin hyötyä, jos ne lisäävät tietoisuutta kehitystarpeista ja sosiaalisista ongelmista ja tahtoa käydä niihin käsiksi.

"Pelkäänpä, että yksi kampanja ei ratkaise ongelmaa. Marokko tarvitsee kunnon suunnitelmat ihmisten olojen parantamisesta", hän painottaa.

Marokkolaisista on virallisten tilastojen mukaan työtä vailla yli 20 prosenttia, ja yli 17 prosenttia joutuu elämään alle dollarilla (85 eurosentillä) päivässä.