Uutinen

Managuassa protestoitiin vaalien puolesta

Torstaina Nicaraguan pääkaupunki Managuan keskustassa järjestettiin mielenilmaisu kunnallisvaalien pitämiseksi suunnitellun aikataulun mukaisesti koko maassa.
Larissa Bruun
18.4.2008
LARISSA BRUUNNican vaalimiekkari

 

 

Kansalaisoikeuksistaan muistuttavat mielenosoittajat kokoontuivat liikenneympyrään Managuassa torstaina 17. huhtikuuta.

Nicaraguan pohjoisosien autonomisten alueiden ja Managuan kansalaisyhteiskunnan edustajat kokoontuivat torstaina 17. huhtikuuta vaatimaan vaalien pitämistä normaaliaikataulun mukaisesti. Mielenilmaus järjestettiin Managuan Rubén Darío-liikenneympyrässä pahimpaan ruuhka-aikaan kello viideltä.

Vaaliviranomaiset päättivät pari viikkoa sitten siirtää vaalit Puerto Cabezasissa, Waspamissa ja Prinzapolkassa keväälle 2009. Päätöstä perusteltiin viime syksyisen hirmumyrsky Felixin aikaansaamilla tuhoilla ja sillä, ettei alue ole vielä valmis vaaleihin. Opposition mukaan kyseessä on poliittinen peli. Muu maa viettää vaaleja aikataulun mukaisesti marraskuussa 2008.

Pohjoisen autonomisen alueen kansalaisjärjestöjen yhteistyöelimen edustaja Dixie Lee pitää tärkeänä, että protesti järjestettiin pääkaupungissa. "Mielestäni täällä on paljon väärinkäsityksiä. Vaalikysymys on jo muuttunut toissijaiseksi meille rannikon asukkaille."

Leen mukaan nyt on kaikista tärkeintä, että päätöksestä aikansa saaneet väkivaltaiset mellakat ja konflikti saadaan laantumaan.

Dixie Lee uskoo, että suurin osa pohjoisen autonomisen alueen asukkaista haluaisi, että vaalit pidetään kuten muualla maassa jo tänä vuonna. "Poliittinen kysymys jakaa kuitenkin alueen asukkaat kahtia. Molemmilla puolilla on valtava massa. Nyt tilanne pitää saada rauhoittumaan", hän arvioi.

Tilanteessa tarvitaan vuoropuhelua, Lee sanoo. Hänen mielestään on tärkeää, että vaaliviranomaisten päätöksestä nousi häly - lisäksi pitäisi selvittää, onko poliittisena pidetty päätös lainmukainen.

 

Lisää tietoa aiheesta