Tuaregit ovat paimentolaiskansa ilman valtiota.
Kuva:
Alain Couillaud
iStockphoto
Uutistausta

Malin vallankaappauksen taustalla kriisi tuareg-alueilla

Malin hallituksen "kykenemättömyys" taistella Pohjois-Malin tuareg-kapinallisia vastaan sai armeijan kaappaamaan vallan. Tuaregit ovat paimentolaiskansaa, joiden itsenäisyyspyrkimykset ovat jatkuneet vuosikymmeniä.
Esa Salminen
22.3.2012

Twitterin käyttäjät raportoivat laukauksia Malin pääkaupungissa Bamakossa. Ilmeisesti ainakin osa on voitonlaukauksia ilmaan. Lentokenttä, pankit ja postit ovat kiinni, raporttien mukaan rajat myös. Poliiseja ei näy missään, sotilaita on kaduilla. Malissa herättiin tänään asevoimien johtamassa maassa.

Malin asevoimista koostuva joukkio CNRDR (Le comite national pour le redressement de la democratie et la restauration de l'Etat) ilmoitti 22. maaliskuuta kansallisella televisiokanavalla ottaneensa vallan kymmenen vuotta sitten vallankaappauksella maan johtoon itsekin nousseelta Amadou Toumani Tourélta. Twitter-kanavallaan Touré ilmoitti eilen, ettei valtaa ole kaapattu. Sen jälkeen päivityksiä ei ole tullut, ja presidentin kanslian internetsivut ovat alhaalla. Tourén olinpaikkaa ei tiedetä.

Vallankaappauksen taustalla on Pohjois-Malin tuareg-kapinallisten ja Malin armeijan välinen kriisi, jota Touré ei armeijan mielestä hoitanut riittävän kovin ottein.

Menetetty elämänmuoto

Tuaregit ovat paimentolaiskansaa, joka asuu pääasiassa Algerian, Nigerin ja Malin alueilla, mutta myös pienemmässä määrin Burkina Fasossa, Libyassa, Länsi-Saharassa ja Mauritaniassa. He hallitsivat historiallisesti Saharan halki kulkevaa karavaanikauppaa, mutta Stratfor-uutistoimiston taustaselvityksen mukaan valtioiden rajojen vetäminen heidän alueidensa halki, aavikoituminen, kaupungistuminen ja merenkulku tuhosivat kansan elämänmuodon.

Tuaregien MNLA-armeija (Mouvement National pour la Libération de l'Azawad) on taistellut itsenäisyyden puolesta Malissa ja Nigerissä, mutta se ei edusta poliittisesti yhtenäistä tuareg-kansaa: myös Malin armeijassa ja hallinnossa on tuaregeja. Tuaregit ovat pyrkineet itsenäiseksi valtioksi vuosikymmeniä, ja Etelä-Sudanin itsenäistyminen viime vuonna on tuonut pyrkimyksiin lisäpontta.

Viime kuussa pohjoisen levottomuudet ja tuaregien itsenäistymispyrkimykset herättivät pääkaupungissa mielenosoituksia Malin hallitusta vastaan.

Gaddafin perintöä

Pohjois-Malin kriisin taustalla on monimutkainen taloudellis-poliittinen vyyhti.

Tuareg-sotilaita on toiminut palkkasotilaina Muammar Gaddafin Libyassa ja monet ovat osallistuneet aseiden ja huumeiden salakuljetukseen, minkä yhteydessä he ovat tulleet kosketuksiin al-Qaeda-verkoston kanssa. Tämä on kiinnittänyt Yhdysvaltain huomion.

Al-Qaidaan kuuluvan (mutta vain vähäistä suosiota Pohjois-Malissa nauttivan) AQIMin toteuttamat länsimaisten ihmisten sieppaukset ovat romahduttaneet matkailun ja saaneet lähes kaikki länsimaiset avustusjärjestöt lähtemään alueelta — eli vähentäneet merkittävästi laillisia tulonlähteitä Pohjois-Malissa.

Maliakin koettelee paraikaa Länsi-Afrikan kuivuus. Kansalaisjärjestöt ovat varoitelleet ruokakriisistä, jonka YK katsoo koskevan Malissa 3,5 miljoonaa ihmistä. Paimentolaiset, kuten tuaregit, lasketaan kaikista haavoittuvimpiin ryhmiin.

Kriisi Pohjois-Malissa yltyi Gaddafin kaaduttua, kun hänen joukoissaan taistelleet tuareg-sotilaat palasivat kotiseuduilleen.

Malin pohjoisosat on nopeasti militarisoitu, sillä yhdysvaltalaiset ja malilaiset joukot ovat olleet huolissaan Libyasta palaavista palkkasotilaista — ja erityisesti siitä, että nämä ovat tuoneet mukanaan maasta ilmaan ammuttavia ohjuksia. MNLA valtasi 11. maaliskuuta tärkeän Tessalitin kasarmikaupungin lähellä Algerian rajaa. YK:n mukaan yli 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan kriisialueella.

Malin armeija on vaatinut presidentiltä parempia aseita ja ammuksia taistellakseen MNLA:ta vastaan. Niitä ei kuulunut riittävissä väärin, mikä lienee suurin yksittäinen syy siihen, miksi valta viime yönä — ilmeisesti — vaihtui.

Tekstiä on päivitetty 11.11.2015. Alkuperäisessä tekstissä sanottiin, että ruokakriisi koskettaa 3,5 ihmistä. Korjattu versio on, että kriisi koskettaa 3,5 miljoonaa ihmistä.