Uutinen

Malawi pelastaa köyhimpiään sosiaaliavulla

Kuuden lapsen ruokakunta pärjää 15 eurolla kuussa, kylläisenä koulunkäyntikin luonnistuu.
Pilirani Semu-Banda
16.2.2009
KIRSI SALONEN090221ksalonen_malawi_lapset.jpg
13 prosenttia malawilaislapsista on menettänyt vanhempansa.

IPS -- Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Malawi on pääsyt vaatimattomaan alkuun sosiaalisten turvaverkkojen rakentamisessa. Pienikin avustus kohentaa merkittävästi köyhimpien elämää.

Esimerkiksi Mchinjin alueella asuva Kondweranin perhe näkisi nälkää ilman avustusta. Perheen huoltajana on 16-vuotias Regina, joka on hoitanut viittä sisarustaan siitä asti, kun hänen isänsä kuoli ja äiti hylkäsi lapset neljä vuotta sitten.

Ennen kuin avustusta alettiin maksaa, lapset saivat korkeintaan yhden aterian päivässä. "Nukkumaanmeno nälkäisenä ei ollut harvinaista", Regina kertoo.

Hän herää aamuvarhaisella hakemaan puita ja vettä, valmistamaan aamiaista ja katsomaan, että sisarukset peseytyvät ennen kouluun lähtöä. Lasten koulunkäyntikin oli aiemmin katkolla, koska päivät kuluivat jätekasoista ruokaa etsiessä, Regina kertoo.

Tilanne koheni kaksi vuotta sitten, kun perhe alkoi saada noin 15 euron kuukausiavustusta. Summa vastaa maaseudun keskimääräistä tulotasoa.

"Meillä on nyt varaa ruokaan", Regina iloitsee. Hän on pystynyt hankkimaan myös vuohia ja kanoja sekä lannoitetta maissipellolle.

Viime vuoden loppuun mennessä Malawin sosiaaliavun piirissä oli 12 000 kotitaloutta ja noin 40 000 lasta. Valtio aikoo ulottaa avun 250 000 perheelle vuoteen 2015 mennessä, jolloin siitä hyötyisi 700 000 lasta.

Köyhimmistä köyhimmät etusijalla

Sosiaaliapu käynnistyi syksyllä 2006. Kullakin paikkakunnalla arvostetuista henkilöistä ja päälliköistä koottu lautakunta esitti maakuntahallinnolle listan tuen tarpeessa olevista.

Listalle kelpuutettiin köyhistä köyhimmät, vanhempansa menettäneet lapsiperheet ja työkyvyttömät. Hyväksytyt saavat avustuksensa ilman ehtoja tai mutkikasta paperisotaa.

Sosiaaliohjelmaa valvovat Malawin hallitus, YK:n lastenrahasto Unicef ja kansallinen aids-komitea. Avustuksen määrä riippuu perheen koosta. Lähtösumma on 3,3 euroa, joka maksetaan yksineläjälle.

"Avustus on vaikuttanut myönteisesti köyhimpien ja etenkin lasten hyvinvointiin niin terveyden, ravinnon kuin koulunkäynninkin osalta", Unicefin sosiaalityötä Malawissa johtava Mayke Huijbregts sanoo.

Hänen mukaansa lasten työnteko on vähentynyt ja kohennusta on saatu myös asumiseen, hygieniaan ja pukeutumiseen.

Virallisten tilastojen mukaan Malawin 13 miljoonasta asukkaasta 65 prosenttia elää alle 0,8 eurolla päivässä. Malawissa on yli neljä miljoonaa köyhää lasta, ja lähes puolet alle viisivuotiaista on pienikasvuisia aliravitsemuksen takia, Unicef kertoo.

Maassa on yli seitsemän miljoonaa alle 18-vuotiasta, ja näistä 13 prosenttia on menettänyt vanhempansa, pääasiassa aidsin vuoksi.

Lapsia kohdanneet moninaiset koettelemukset ovat johtaneet siihen, että yli puolet peruskouluikäistä on poissa opetuksesta.