Uutinen

Malawi pääsemässä eroon elintarvikeavusta

Malawin elintarviketuotantoon saatiin vauhtia kansainvälisten rahoituslaitosten vastustamilla tukiaisilla.
Busani Bafana
15.9.2008

IPS – Malawissa nähtiin nälkää vielä kolme vuotta sitten, ja yli viisi miljoonaa maan 14 miljoonasta asukkaasta tarvitsi elintarvikeapua. Nyt viljapulasta kärsineestä maasta on tullut viljan viejä.

Kehitykselle ovat antaneet potkua hallituksen maksamien tukiaisten avulla ostetut maissin siemenet ja lannoitteet, joiden avulla eteläisen Afrikan tiheimmin asutun maan 1,7 miljoonaa viljelijäperhettä ovat onnistuneet kasvattamaan satojaan ja tulojaan.

Köyhät perheet ovat todistaneet, että Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vastustamat tukiaiset voivat oikealla tavalla suunnattuina mullistaa maan elintarviketilanteen.

Tuotanto riittää jopa vientiin

Malawissa 60 prosenttia väestöstä eli 7,2 miljoonaa ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella. Heille jokainen ylimääräinen maissisäkki ja ansaittu kwacha on kotiin päin.

Malawilainen Bernadette Banda kertoo, että hänen perheensä maissisato on kaksinkertaistunut hallituksen tukiaisohjelman ansiosta kolmena edellisenä kasvukautena. Hänen mukaansa perhe on päässyt niiden avulla nälästä ja heidän tulevaisuuden näkymänsä ovat nyt paljon valoisammat.

Bandan kotikylä Chidambo keskisessä Malawissa on täynnä toimeliaisuutta. Savesta muotoillaan tiiliä ja ne asetellaan aurinkoon kuivumaan ennen polttamista. Tiilistä rakennetaan Bandan viisilapsiselle perheelle uusi talo.

Viranomaiset, yksityissektori ja tutkijat ovat sitä mieltä, että maissisatojen kasvaminen todistaa Malawin voivan luopua kansainvälisestä elintarvikeavusta oikean politiikan avulla.

Tukiaisohjelman ansiosta maissisato kolminkertaistui vuoden 2005 noin 1,2 miljoonasta tonnista 3,4 miljoonaan tonniin vuosina 2006 ja 2007. Tänä vuonna sato oli 2,6 miljoonaa tonnia. Nyt Malawi on jopa vienyt maissia elintarvikepulasta kärsivään Zimbabween.

Epäluuloista uskoksi

Kehitys alkoi, kun myös maatalousministerinä toimiva Malawin presidentti Bingu wa Mutharika teki vastoin kansainvälisten avunantajien suosituksia ja päätti maksaa viljelijöille tukiaisia. Niihin käytetään tänä vuonna kymmenen miljoonaa euroa.

Pienviljelijöille jaettaan kuponkeja, joilla he voivat ostaa kaksi 50 kilon lannoitesäkkiä viidenneksellä markkinahinnasta. He saavat myös kuponkeja maissin siementen ostamiseen. Keskimääräiset hehtaarisadot ovat yli kaksinkertaistuneet.

Kansainväliset avunantajat vastustivat aluksi Malawin politiikkaa, mutta tulokset nähtyään osa on muuttanut käsityksiään. Myös yksityissektorin toimijat ovat vakuuttuneita.

Tukiaisohjelma herätti aluksi pelkoa siitä, että se ruokkisi budjettialijäämiä, vääristäisi markkinoita ja olisi kallis hallinnoida. Nyt maa on säästänyt miljoonia dollareita voituaan vähentää ruoan tuontia. Yksityissektorin mukaan sen toimijoilla ja hallituksella on menestyksekäs kumppanuus.

"Politiikka on ollut menestys. Aluksi ajattelimme, että sillä olisi tuhoisat seuraukset lannoiteteollisuudelle ja että hallitus hallitsisi koko prosessia. Mutta vuoropuhelun avulla kehitimme teollisuuttamme edistävän ja samalla hallitusta tukevan mallin", Malawin lannoiteyhdistyksen puheenjohtaja Dimitri Giannakis sanoo.

Viljelijät ja ihmisoikeusjärjestöt vaativat, että tukiaisia on annettava yhä useammille malawilaisille.

Bunda Collegen tutkija Richard Kachule pitää tukiaisia hyvinä, mutta niistä eroon pääsemiseksi olisi laadittava kestävä strategia. Markkinoita on kehitettävä niin, että viljelijät voivat myydä ylijäämäsatonsa nykyistä korkeammilla hinnoilla ja kattaa näin lannoitteiden ja siementen kustannukset itse.