Uutinen

Malawi helisemässä marijuanan kanssa

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Malawin virkavalta on voimaton huumekauppiaiden edessä. Maassa on vähintään 156 000 hehtaaria marijuanaviljelmiä.
Brian Ligomeka
5.11.2003

Kuva: Getty Free Image. (Kuvaaja: J. Miles)
IPS -- "Huolimatta ankarista yrityksistämme lopettaa marijuanan tuotanto, kauppa ja käyttö, Malawi on yhä Etelä-Afrikan jälkeen alueen tärkein huumekasvin tuottaja", poliisin edustaja George Chikowi kertoo.

Poliisia vältelläkseen valtaosa hampunkasvattajista on vetäytynyt syrjäisille
vuoristoseuduille, jonne ei ole edes kunnollisia teitä. Chikowin mukaan osa huumeliigoista piilottaa kasvit suurten tee-, kahvi- ja sokeriviljelmien sekaan.

"Huumekauppiaat keksivät mitä mielikuvituksellisimpia juonia välttääkseen kiinnijäämisen. Ainetta kuljetetaan ruumisarkuissa ruumisvaunujen sisällä, ja huumeliigoilla on myös omia ambulansseja, joilla ne ohittavat tiesulut ja välttävät tarkastukset", hän kertoo.

Jotkut huumeparonit lahjovat nuoria poliiseja saadakseen hamppunsa partioauton kyytiin. Chikowin mukaan moni poliisi arvioi, että riski kannattaa ottaa, jos luvassa on lisätuloa vaivaisen 170 euron kuukausipalkan päälle.

"Huumejengit käyttävät hyväkseen myös ihmisten hautausmaita kohtaan tuntemaa pelkoa ja perustavat sinne varastojaan ja jakelupisteitään", hän jatkaa.

Keski-Malawissa sijaitsevassa Nkhotakotassa pidätettiin hiljan kuusi huumekauppiasta, joilla oli 28 säkillistä marijuanaa piilossa hautausmaalla. Lasti oli ilmeisesti matkalla Etelä-Afrikkaan, jonne 80 prosenttia Malawissa tuotetusta huumeesta poliisin mukaan päätyy.

Paikallisten arvioiden mukaan pidätys tuskin lopettaa hampunviljelyä Nkhotakotassa, sillä Malawin tärkeimmästä vientituotteesta, tupakasta, maksetaan nyt kehnosti.

Chikowin mukaan poliisi suunnittelee vuokraavansa helikopterin tai pienlentokoneen Etelä-Afrikasta päästäkseen myrkyttämään vuoriston marijuanaviljelmät. Hankkeen toteutuminen riippuu kuitenkin rahasta. "Tarvitsemme myös autoja ja tutkijoita, joiden pitäisi viettää kuukausia viljelyalueilla", Chikowi kaavailee.

Vaikeuksista huolimatta poliisi on hänen mukaansa onnistunut tuhoamaan laajoja huumeviljelmiä. Vuosi sitten Nkhotakotan ja Mzimban alueilla hävitettiin yli 663 000 kasvia. YK:n viime vuonna julkistaman raportin mukaan Malawissa on vähintään 156 000 hehtaaria marijuanaviljelmiä.

Hampun puolustajiksi ovat Malawissakin nousseet rastafarit. He tunnustavat Jamaikasta lähtöisin olevaa uskontoa, jonka rituaaleihin huume kuuluu. Rastat vaativat marijuanan viljelyn ja käytön laillistamista. Vastustajat muistuttavat, että malawilainen marijuana on poikkeuksellisen vahvaa, ja maan ainoan mielisairaalan potilaista yli puolet on myöntänyt käyttäneensä huumetta.

Noin 12 miljoonan asukkaan Malawi kuuluu maailman köyhimpiin valtioihin. Maatalous on tärkein elinkeino, ja asukkaista noin 90 prosenttia asuu maalla. Vuoden 2001 tilaston mukaan aikuisista malawilaisista oli hiv-positiivisia 15 prosenttia.