Uutinen

Maissin kysyntä polttoaineeksi nostaa hintaa Meksikossa

Meksikolaisten ikiaikaisen perusravinnon, maissitortillan, hinta lähti niin hurjaan nousuun, että maan hallitus on joutunut puuttumaan asiaan yhteiskuntarauhan takaamiseksi.
Diego Cevallos
23.1.2007

IPS -- Maissin hintasäännöstely loppui Meksikossa 1999. Presidentti Felipe Calderónin oikeistohallitus sopi kuitenkin tammikuun puolivälissä alan teollisuuden ja viljelijöiden kanssa tukitoimista, joilla maissileivän eli tortillan kilohinta pidetään 0,54 eurossa. Hinta oli sitä ennen noussut ennätyskorkealle eli noin euroon kilolta.

Hintasäännöstely jatkuu huhtikuun loppuun, jolloin kotimaisen maissisadon pitäisi kypsyä. Maissin hinnannousu Meksikossa seuraa kansainvälistä kehitystä, joka puolestaan johtuu kysynnän kasvusta. Sen taustalla on viljan lisääntynyt käyttö biopolttoaineiden raaka-aineena.

"Hallituksella ei ollut muuta vaihtoehtoa, sillä tortilla on peruselintarvike, jonka korkeasta hinnasta kärsivät varsinkin köyhimmät", maatalouskaupan konsultti Gérman López sanoo.

Meksikon 103 miljoonasta asukkaasta 97 prosenttia syö tutkimusten mukaan tortillaa. Maissia kuluu keskimäärin 250 grammaa henkeä kohti päivässä, mutta köyhimmillä annos nousee 400 grammaan, sillä he tyydyttävät sillä puolet energiantarpeestaan.

Ratkaisu geenimuokatussa maississa?

Meksikon hallitus syyttää maissipulasta osin keinottelua ja hamstrausta. Se päätti kuitenkin lisätä viljan tuontia Yhdysvalloista helpottaakseen hintapaineita.

Meksiko tuo yleensäkin USA:sta osan pääasiassa karjanrehuksi menevästä keltaisesta maissista. Tortillaan sopivan valkoisen maissin tuottajana Meksiko on maailman ykkönen, mutta joutuu normaalisti tuomaan sitäkin pieniä määriä.

Meksikossa maissisato on 2,3 tonnia hehtaarilta, kun pohjoisen naapurimaan tehotiloilla hehtaari tuottaa 7,2 tonnia. Geenimuokatun maissin viljely on Meksikossa kiellettyä, mutta tortillapula on antanut sen puolustajille uutta puhtia.

Maissinviljelijöitä on Meksikossa 3,1 miljoonaa, ja ala elättää kaikkiaan 12,5 miljoonaa henkeä. Pienviljelijöitä pelottaa vuosi 2008, jolloin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta poistaa sääntelyn valkoisen maissin tuonnilta.