Uutinen

Mahdollisuuksien tori Ahvenanmaalla

Elina Korhonen
2.3.2003

 

 

  Kuva: Elina Korhonen

Mahdollisuuksien torilla esittäytyy monikulttuurinen Ahvenanmaa, lupaa Riitta Eckerman

Suvaitsevaisuutta ja aktiivista kansalaisyhteiskuntaa aiotaan Maarianhaminassa juhlia tänä vuonna uudella tavalla. Ahvenanmaalaiset kansalaisjärjestöt yhdistävät voimansa Mahdollisuuksien toriksi, monilla paikkakunnilla jo perinteeksi muodostuneeksi tapahtumaksi, jossa järjestöt esittelevät toimintaansa ja järjestävät kävijöille monipuolista ohjelmaa. Torien rikkaus on niiden monimuotoisuus. Järjestöihin tutustumisen lisäksi toreilla voi kuunnella etnorytmejä, maistella maailmankeittiöiden herkkuja tai saada tietoa ajankohtaisista globaaleista kysymyksistä. Maarianhaminassa 24.5. järjestettävällä torilla on luvassa tätä kaikkea ja paljon muuta. "Yhteisenä teemana meidän torillamme on suvaitsevaisuus. Kolean sään sattuessa ajateltiin hankkia paikalle myös afrotanssin opettaja pitämään väki lämpimänä", hymyilee Riitta Eckerman Ahvenanmaan Monikulttuuriyhdistyksestä (Ålands Mångkultturella Förening).

Ahvenanmaalla asuu 26 000 ihmistä, joista yli 1200 on maahanmuuttajia."Ulkomaalaiset ovat täällä aika uusi ilmiö. Pakolaisiakin meillä on ollut vain vähän aikaa. Nykyään iranilaiset ovat suurin yksittäinen maahanmuuttajien ryhmä."

"Ahvenanmaa on aivan oma maailmansa, eristäytynyt ja jopa konservatiivinen, mutta ei välttämättä negatiivisessa mielessä", kuvailee Eckerman kotipaikkaansa."Yhteisönä tämä on tiivis eikä maahanmuuttajan ole helppo päästä siihen heti mukaan. Toisaalta juuri tiiviys on seudun suurin voimavara."

Eckermanin mielestä Ahvenanmaalla on mahdollisuuksia siihen, että eri kulttuurit ja kansallisuudet muodostaisivat läheisen ja toisiaan rikastuttavan perheen. Tällä hetkellä suurin este on kansallisuuksien eristäytyminen toisistaan.

"Ahvenanmaalla asuu ihmisiä kymmenistä eri kulttuureista. Alkoi tuntua tuhlaukselta, ettemme hyödynnä tätä rikkautta millään tavalla." Syksyllä 2002 Eckerman alkoi suunnitella kouluille suunnattua suvaitsevaisuuskampanjaa. Hän sai hankituksi suvaitsevaisuuslähettiläille työmarkkinatukea. Ja alkuvaikeuksien jälkeen hän tapasi Maarianhaminan pakolaissihteerin koordinoiman pakolaisryhmän. Mutta kuinkas ollakaan eteen nousi uusi seinä. Ahvenanmaalaisten maahanmuuttajien työllisyystilanne on niin hyvä, ettei työmarkkinatuella tehtävään suvaitsevaisuuslähettilään toimeen löytynyt halukkaita. "Olihan se aika erikoinen ongelma. Manner-Suomessa ulkomaalaisten työttömyys on niin suuri", Eckerman nauraa.

Suvaitsevaisuuden sanomaa päätettiin alkaa levittää toisella tapaa. Syntyi Ahvenanmaan Monikulttuuriyhdistys, joka järjestää illanistujaisia, kursseja ja tilaisuuksia, joissa eri kansallisuuksien on helppo kohdata toisensa. Kursseilla voi opiskella vaikkapa afrotanssia tai eksoottisten ruokien valmistusta. Uusimpana tulokkaana harrastusmahdollisuuksien kirjossa on monikielinen teatteriryhmä.