Uutinen

Maattomat arvostelevat Etelä-Afrikan hallitusta

Etelä-Afrikan presidentti Thabo Mbekillä on tukalat ajat Johannesburgissa. Samalla kun hän tehtailee kompromissiratkaisuja länsimaiden kanssa YK-kokouksen pelastamiseksi, Etelä-Afrikan köyhät ja maattomat syyttävät Mbekiä ja hänen hallitustaan lunastamattomista lupauksista.
Julia Jänis
2.9.2002

Kuva: Julia Jänis
Voorsvoruksen townshipin maattomat vaativat Etelä-Afrikan hallitukselta todellisia tekoja sanojen sijaan. Kuva: Julia Jänis

JOHANNESBURG -- Viime lauantaina tuhannet maattomat ja vähätuloiset eteläafrikkalaiset marssivat yhdeksän kilometrin taipaleen Johannesburgin köyhien asuinalueelta Alexandriasta Sandtonin konferenssikeskuksen liepeille. Eri puolilta Etelä-Afrikkaa Johannesburgiin saapuneet mielenosoittajat vaativat hallitukselta ja YK-kokoukselta mm. asuntoja, maata, töitä ja minimitoimeentuloa.

Etelä-Afrikassa on mielenosoituksen järjestäjien mukaan noin 20 miljoonaa maatonta. Apartheid-hallinnon kaaduttua uusi hallitus lupasi toteuttaa maauudistuksen, mutta vain murto-osa maattomista on päässyt osalliseksi uudistuksen hedelmistä. Maattomat asuvat mustille aikoinaan rakennettujen asuinalueiden, townshippien, laitamilla epävirallisissa asumuksissa vailla sähköä, juoksevaa vettä ja viemäröintiä.

Voosvoruksen townshipin maattomien keskuudessa on aitoa katkeruutta Thabo Mbekin hallitusta kohtaan. "Koko elämäni on ollut yhtä kärsimystä. Ensin valkoisten apartheid-hallinto tuhosi taloni Sowetossa ja nyt olen odottanut kahdeksan vuoden ajan, että maamme mustat johtajat osoittaisivat minulle maata, jolla voisin kasvattaa ruokani ja johon voisin asettua virallisesti asumaan", sanoo 54-vuotias nainen maattomien alueelta. "Enää en usko muuhun kuin Jumalaan?, hän lisää.

Presidentti Thabo Mbeki on ainakin yrittänyt näyttää välittävänsä myös maansa huono-osaisimmista asukkaista. Hän kävi henkilökohtaisesti kuulemassa mielenosoittajien vaatimuksia Alexandrian stadionilla ja lupasi viedä toiveet YK-kokouksen edustajille.

Hänen lupauksiaan ei kuitenkaan otettu vakavasti. Pelkkiin sanoihin pettyneet mielenosoittajat vannoivat Etelä-Afrikan hallituksen kohtaavan yhtä laajan ja päättäväisen mustien kansannousun kuin apartheid-hallinto aikoinaan –elleivät sanat ala vaihtua tekoihin riittävän ripeällä vauhdilla.