Uutinen

Maathai: Talouskriisi osoittaa lännenkin erehtyvän

Afrikka on saanut ainakin yhden hyödyllisen opetuksen talouskriisistä: Länsimaatkin voivat erehtyä, sanoo Wangari Maathai.
Jari Nousiainen
21.4.2009

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2004 saanut Wangari Maathai pitää maailmanlaajuista pankkikriisiä osoituksena siitä, ettei kukaan ikinä tiedä miten järjestelmä lopulta toimii, CNN kirjoittaa.

"Kukaan ei odottanut kriisin osuvan amerikkalaisiin kuin varkain", Maathai sanoi CNN:n haastattelussa. Hänen mukaansa monet afrikkalaiset ovat niin tottuneita huonoon tilanteeseen, ettei kukaan ole pitänyt muutosta huonompaan enää mahdollisena.

Tilanteen huonontuminen on kuitenkin mahdollista. Action Aidin ohjelmajohtaja Claire Melamed muistuttaa, että vaikkeivät kehitysmaat olleet osallisia kriisin synnyssä, ne saavat niskaansa vakavimmat vaikutukset.

Action Aid on "Where does it hurt" -raportissaan laskenut Afrikan tulojen laskevan 49 miljardia dollaria vuodesta 2007 tähän vuoteen.

Maathai pitää hyvänä, että G20-kokouksessa tunnustettiin tarve auttaa köyhiä. Hänen mukaansa Afrikan ongelmana on kuitenkin se, että vaikeudet ovat jo ennen talouskriisiä kasautuneet.

Afrikkalaisten tulee myös itse panostaa oman kriisinsä hoitamiseen, jotta kehitysavusta voi olla hyötyä, Maathai kommentoi CNN:n mukaan. Viime vuosina Maathai on useasti kehottanut afrikkalaisia vaatimaan hallituksiltaan vastuullisuutta yhteisten asioiden hoitamisessa.

Lisää tietoa aiheesta