Uutinen

Maatalousjärjestöjen Cancun-protestit vaarassa

Meksiko pyrkii rajoittamaan kriittisesti WTO-neuvotteluihin suhtautuvien tahojen pääsyä maahan Cancunin kokouksen alla.
Sanna Jäppinen
10.8.2003

Noin 400 maatalousjärjestöä ympäri maailmaa on vahvistanut tulonsa Meksikoon syyskuisen Maailman kauppajärjestö WTO:n ministerikokouksen aikaan. Yhteisenä tavoitteena on protestoida WTO:n maataloussopimuksia vastaan, joiden katsotaan heikentävän erityisesti kehitysmaiden asemaa.

Mielenosoitusten ohella maatalousjärjestöt pitävät Cancunissa seminaareja ja kokouksia, joissa käsitellään muun muassa kasvilajien ja siementen patentoimisoikeutta sekä vapaakauppaa, erityisesti Amerikkojen vapaakauppa-aluetta. Cancunissa käynnistetään myös kansainvälinen siemen-kampanja.

Cancunin hotellialueella järjestetään ministerikokouksen alkaessa 10. syyskuuta suuri maanviljelijöiden marssi, samaan aikaan kun kauppaneuvotteluissa keskitytään maataloussopimuksiin. Vastaavia protestimarsseja kaavaillaan paitsi Meksikon muihin osiin myös ympäri maailmaa. Samoin kaikilla mantereilla suunnitellaan lentokentille ja satamiin kulkevien teiden sulkemista muutamien tuntien ajaksi vastalauseena erityisesti ylikansallisten jättiyhtiöiden harjoittamalle kaupalle.

Maatalousjärjestöjen, samoin kuin muiden WTO-neuvotteluihin kriittisesti suhtautuvien tahojen edustajien pääsy Meksikoon uhkaa kuitenkin vaikeutua. Rafael Alegría Via Campesinasta, kansainvälisestä maatalousjärjestöjen katto-organisaatiosta, kertoo meksikolaisessa La Jornada -lehdessä, että viime päivinä viranomaiset ovat ilmoittaneet tiukentavansa turvatoimia ja tarkastuksia maan rajoilla syyskuun ajaksi. Samoin viisumien myöntämistä vaikeutetaan.

Erityiseen syyniin joutuvat Aasiasta, Afrikasta ja Keski-Amerikasta saapuvat vierailijat. Viisumipakko laajennetaan koskemaan joitakin maita, joilla sitä ei normaalisti ole. Alegría toteaa tehostettuja tarkastuksia tehdyn jo elokuun alussa, kun Hondurasista saapui osanottajia maatalousjärjestöjen kokoukseen, jossa käsiteltiin Cancun-teemoja.

”Via Campesina ei taistele Meksikon hallitusta vaan nykyistä kauppajärjestelmää ja WTO:ta vastaan”, Alegría muistuttaa.