Uutinen

Maatalouden kasvu näivetti Thaimaan luonnonvarat

Thaimaan nousu maailman kahdeksanneksi suurimmaksi maataloustuotteiden viejäksi on tapahtunut luonnonvarojen ja viljelijöiden kustannuksella.
Timo Kuronen
15.12.2004

 

  Kuva: kuiva kastelukanava (Kuvaaja: Timo Kuronen)
Yksi esimerkki Thaimaan maatalouspolitiikan virheinvestoinneista: veden pumppaaminen kanavaan on kyläläisille liian kallista.

BANGKOK -- Äskettäin julkaistu Thaimaan kansallisen taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen neuvoston (NESDB) raportti on karua luettavaa maaseudun oloista kiinnostuneille. Sen sijaan kauppaneuvottelijoille raportin luvut lienevät mieleen.

NESDB:n mukaan vuonna 2002 Thaimaan maataloustuotannon arvo oli 330 miljardia bahtia (6,5 mrd euroa) eli 10 prosenttia maan kansantuotteesta. Ulkomaille maataloustuotteita vietiin samana vuonna kuitenkin lähes 700 miljardin bahtin arvosta, joten vientiin suuntautunut maatalous oli hyvin tuottoisaa kansantaloudelle.

Hyvät uutiset loppuvatkin siihen. Raportin mukaan ruoan vienti on tapahtunut maaperän, metsien ja vesivarojen kustannuksella sekä panostamalla kalliisiin tuontilannoitteisiin ja torjunta-aineisiin.

Lähes koko Thaimaan peltoala – 60 prosenttia Suomen pinta-alasta – on heikkotuottoista eroosion ja ravinteiden puutteen vuoksi. Syynä on epäonnistuminen ekologisten systeemien ylläpidossa ja luonnonmukaisen viljelyn edistämisessä. Metsä-ala on pudonnut alle puoleen 1960-luvun tasosta.

"Ravinteiden kadottua keskimääräinen tuotanto peltoalaa kohden on pudonnut, ja viljelijät ovat joutuneet käyttämään enemmän kemiallisia lannoitteita. Se taas ajaa heidät velkaloukkuun ja köyhyyteen, mikä johtaa metsien raivaamiseen peltomaaksi tai muuttamiseen suurkaupunkeihin työtä etsimään", raportti kertoo.

Vuosien 1991 ja 2003 välillä keinolannoitteiden tuonti Thaimaahan kasvoi 62 prosentilla 3,8 miljoonaan tonniin ja kemiallisten torjunta-aineiden tuonti yli 200 prosentilla 50 tuhanteen tonniin.

Viljelijöiden keskimääräiset tulot olivat vuonna 2002 vain puolet ammattitaidottoman työvoiman ja neljännes tehdastyöläisen palkkatulosta. Suurin osa noin 10 miljoonasta Maailmanpankin määrittämän köyhyysrajan alapuolella elävästä thaista on maatalousväestöä.

Kestävä maatalous asetettiin NESDB:n laatiman viisivuotissuunnitelman yhdeksi päätavoitteeksi vuonna 1997. Luonnonmukaisten viljelymenetelmien tavoitealaksi asetettiin neljä miljoonaa hehtaaria, mutta vain noin kymmenesosa siitä on toteutunut.

Suurimpina esteinä Thaimaan maatalouden vihertymisessä NESDB näkee puutteelliset maanomistusolot, vesivarojen hallinnointi- ja käyttöongelmat, velkaongelman sekä yhteiskunnan tuen puuttumisen. Myös viljelijöiden lyhytnäköisyyttä moititaan. Luonnonmukainen tuotanto vaatii kärsivällisyyttä ja useiden kasvilajien viljelyä, jotta maaperän ravinnetasapaino palautuu.