Uutinen

Maareformi yskii edelleen Brasiliassa

Vasemmistopresidentin vetämä hallitus on keskittynyt vientiä vahvistavan teollisen maatalouden tukemiseen, Brasilian maattomien liike kritisoi.
Mikko Sauli
1.10.2008

Brasilian maattomien liike Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra (MST) kamppailee perheviljelyn ja maattomien puolesta ylikansallisia yhtiöitä ja etanolituotantoa vastaan.

Vaikka vientivetoisella maatalousteollisuudella pyyhkii hyvin, MST:n päävaatimus maareformista ei juuri ole edennyt viime vuosina, sanoo liikkeen naisverkoston koordinaattori Lourdes Vicente.

Vicenten mukaan liike on ollut pettynyt maan ensimmäiseen, vuonna 2002 valittuun, vasemmistopresidenttiin Luiz Inácio "Lula" da Silvaan ja hänen hallintoonsa, joka on keskittänyt voimiaan vientivetoisen maatalousteollisuuden tukemiseen.

"Nykyhallituksen aikana maareformi on ollut täysin lamaannuksissa. Hallitus lupasi asuttaa miljoona maatonta, mutta se ei ole pitänyt edes neljäsosaa lupauksestaan", Suomessa Malmössä järjestetyn Euroopan sosiaalifoorumin jälkimainingeissa vieraillut Vicente kritisoi.

Maattomien ystävät ry:n järjestämän Suomen-vierailun päätarkoitus oli herättää keskustelua Stora Enson toiminnasta Etelä-Brasiliassa.

"Yritykset pahin syypää"

Vicenten mukaan presidentti ei kuitenkaan ole pahin syypää maan epäoikeudenmukaiseen maankäyttöön Brasiliassa.

"Vihollisiamme ovat ylikansalliset yritykset, jotka hyväksikäyttävät maata vientitarkoituksissa ja keskittävät maanomistusta itselleen", hän sanoo.

Maatalous ja maanomistuskysymykset ovat vahvasti tapetilla Brasiliassa, joka on yksi maailman suurimmista maataloustuottajista. Tuotanto painottuu vientiin ja maan satamista virtaa maailmanmarkkinoille lihaa, soijaa, maissia ja etanolia.

Viennin vetämisestä ja 5,4 prosentin talouskasvusta huolimatta köyhyys on jatkuva ongelma maaseudulla.

"Tällä hetkellä yli 150 000 perhettä odottaa jopa neljättä vuotta leireissä, eikä hallituksella ole rohkeutta osoittaa heille maata", Vicente huokaa. "Maatalousteollisuus, etanoli ja ylikansalliset yhtiöt ajavat siitä ohi".

Etanolin tuotannossa ongelmia

Etanolista povataan maailmanlaajuisesti tulevaisuuden energialähdettä, ja Brasilia on yksi sen käytön ja tuotannon edelläkävijöistä. Maan autot ovat jo pitkään porskuttaneet osin tai kokonaan etanolilla, eikä Brasiliasta saa täysin fossiilista bensaa.

Kokonaiskuormitukseltaan perinteistä menovettä puhtaammalla etanolilla on kuitenkin likaisempi kääntöpuolensa. Etanolin ja muiden biopolttoaineiden tuotanto on jo nostanut ruuan maailmanmarkkinahintoja. Tuotanto ei ole ongelmatonta myöskään paikallisesti.

"Työolot sokeriruokoplantaaseilla ovat surkeat. Sokeriruo'on kasvatus on yhteydessä orjatyövoiman käyttöön", Vicente kuvaa. Hänen mukaan orjatyövoiman käyttö on lisääntynyt nykyhallinnon aikana, kun tuotantoa on kasvatettu.

Ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin

Vahvasta kritiikistä huolimatta maattomien liike löytää myös jotain hyvää hallituksen toimista.

"Myönnämme, että esimerkiksi perheviljelyn kohdalla Lula on tehnyt merkittäviäkin tukitoimia. Kokonaispanoksena painopiste on kuitenkin moninkertaisesti teollisen maatalouden puolella", Vicente sanoo.

Lisäksi MST:n asema liittovaltion tasolla on ollut aiemmin huonompikin. Edellinen presidentti Fernando Henrique Cardoso pyrki järjestelmällisesti kriminalisoimaan maattomien liikettä.

Koska MST:n näkökulma yhteiskuntaan on pelkkää maakysymystä laajempi, se kiittelee myös uusliberaalin agendan toteuttamisen hidastumista. Vicenten mukaan Brasiliassa ajettiin läpi Cardoson toimesta läpi monia yksityistämisprojekteja.