Uutinen

Maanjäristykset kylvivät tuhoa El Salvadorissa

Kimmo Lehtonen
14.4.2001

Keskiamerikkalaisessa El Salvadorissa maa tärisi tuhoisasti kahteen otteeseen vuoden alussa. Peräkkäisinä viikkoina sattuneissa maanjäristyksissä noin puolentoista miljoonan salvadorilaisen koti tuhoutui joko kokonaan tai osittain.

Kolmen lapsensa ja miehensä kanssa San Salvadorin Cafetalónin pakolaisleirille 7 500 muun pakolaisen joukkoon pelastautunut Minda Estela Hernández, 35, on yksi noin puolestatoista miljoonasta salvadorilaisesta, jolta alkuvuoden maanjäristysten aalto vei kodin joko kokonaan maan tasalle tai romutti sen osittain.

Vakavana portailla istuva ja pienimmäistään riippukeinussa tuudittava Hernandez sanoo, ettei hän "todellakaan tiedä miten tästä eteenpäin". "Kaikki on aloitettava alusta", hän sanoo apeana. Sillä hetkellä hänen ainoa onnellisuutensa aihe on se, että perhe selvisi järistyksen aiheuttamasta maanvyörystä hengissä.

Jälleenrakennus kestää vuosia

Kun jälleenrakennus El Salvadorissa alkaa toden teolla, on maan hallituksella iso pähkinä purtavanaan. Minda Hernándezin tavoin suurimman osan kotinsa menettäneiden salvadorilaisten elämä on lähes täysin, nyt ensiksi hätäavun, myöhemmin kansallisen jälleenrakennusohjelman antaman avun varassa.

Kaikista eniten maanjäristysten aiheuttimista tuhosta kärsivät köyhät, varattomat maaseudun ihmiset, mutta myös kaupungeissa tuhannet ihmiset menettivät asumuksena, työpaikkansa, kauppansa tai verstaansa.

Kaiken kaikkiaan asuinrakennuksia tuhoutui osittain tai kokonaan noin 320 000. Tuhoutuneiden koulujen, yritysten, sairaaloiden, terveyskeskusten, kirkkojen ja muiden julkisten rakennusten määrä nousee useisiin tuhansiin. Useat maan tärkeimmistä teistä ovat monesta kohtaa poikki.

Rakennus- ja korjaustyöt kestävät vuosia. Tilannetta ei helpota se, että jo ennen maanjäristyksiä maassa laskettiin olevan noin puolen miljoonan asuintalon vajaus. Nyt tämä luku kasvoi noin 60 prosenttia. Hallitus on arvelee, että pelkästään katon saaminen vahinkoja kärsineiden perheiden päälle maksaa noin 300 miljoonaa dollaria.

Maanjäristysten aiheuttamat taloudelliset tuhot arvioidaan tällä hetkellä yli kolmeksi miljardiksi dollariksi. Se on paljon enemmän, mitä toistakymmentä vuotta kestänyt ja kymmenen vuotta sitten päättynyt sisällissota taloudellisina menetyksinä maksoi. Kolmen vuoden takaisen hirmumyrsky Mitchin aiheuttamista mittavista tuhoista maa oli vasta hiljakseen toipumassa uuden luonnonkatastrofin yllättäessä.

Mitchistä ei opittu

Voisiko Minda Hernandezin perheen tilanne olla mahdollisesti parempi, jos maan hallitus valmistautuisi paremmin El Salvadoria alati uhkaaviin luonnonkatastrofeihin?

Kansalaisjärjestöt El Salvadorissa ovat vakaasti sitä mieltä, että maanjäristysten tuho ei olisi ollut näin dramaattista, jos viranomaiset olisivat ottaneet opiksi edellisistä luonnonmullistuksista ja toteuttaneet edes hirmumyrsky Mitchin jälkeisestä jälleenrakennuksesta sovittuja, nk. Tukholman sopimukseen sisältyviä toimenpiteitä.

Mitchin aiheuttamien tuhojen korjaamiseen Keski-Amerikan maille myönnetty apu edellytti maiden hallituksilta todellisia toimia yhteiskunnallisen ja ekologisen tilanteen kohentamiseksi. Samalla niiltä vaadittiin myös läpinäkyvää politiikkaa, hajautettua hallintoa sekä kansalaisten osallistumisen turvaamista.

Kansalaistoimijoiden mukaan juuri mitään näitä sovittuja askeleita ei otettu El Salvadorissa - sen koommin kuin Nicaraguassakaan, jossa julkaistiin äskettäin kansalaisjärjestöjen hyvin kriittinen selvitys Alemanin hallituksen toiminnasta ja Mitchin tuhojen korjaamisen myönnetyn avun käytöstä.

Tammikuun 13. päivän maanjäristyksen jälkeisinä päivinä tämä valmistautumattomuus myös näkyi. Kansallisen hätäapukomitean COENin (Comisión de Emergencia Nacional) toiminta ja järjestäytyminen oli hidasta ja kansainvälistä apua "inventoitiin" päiväkausia järistyksen jälkeen.

Maaseudulla kuntatason toimijat odottivat myös kiihkeästi apua COENin keskusvarastoista samaan aikaan, kun COENiin koottiin vasta hallituspuolueen aktiiveja vapaaehtoistyövoimaksi. Monilla paikkakunnilla nopeasti reagoivat kansalaisjärjestöt ja muut itsenäiset toimijat hoitivat pakolaisten ruoka- ja tarvikehuollon ensimmäisten päivien aikana paikallisten hätätilakomiteiden kanssa.

Yhteistyöelin kriisien ehkäisyyn

El Salvadorin kokoisen kriisin hoito ei sujuisi varmastikaan ongelmitta missään, mutta kansalaistoimijoiden mielestä COENin kankea ja hidas toiminta johtui ennen kaikkea siitä, kriisin ei oltu valmistauduttu millään lailla. COEN on kuitenkin pysyvä maan eri ministeriöistä muodostuva yhteiselin, jonka yhtenä tehtävänä tulisi olla valmistaa maata ja kansalaisia luonnononnettomuuksien varalta.

Kansalaistoimijoita ei ole huolittu mukaan COENin toimintaan ja siksi he perustivatkin omat "jälleenrakennuksen kansalaisfooruminsa" melko pian ensimmäisen järistyksen jälkeen. He syyttivät myös hallitusta itsekkäästä pyrkimyksestä käyttää kriisinhallintaa poliittisesti hyödyksi.

Kansalaisfoorumi haluaisi nähdä kansallisessa onnettomuudessa kuitenkin mahdollisuuden siemenen. Heidän mukaansa oikein johdetun jällenrakennustyön avulla on mahdollista rakentaa maasta yhteiskunnallisesti tasa-arvoisempi ja ekologisesti kestävämpi.

Kansalaisfoorumi listaa muutamia tärkeitä painopistealueita, joihin jälleenrakennus pitäisi kohdentaa: asuinrakentaminen ja ihmisten perustarpeiden tyydyttäminen, työttömyyden hoito, pienten sekä keskisuurten yritysten toiminnan aktivoiminen erityisesti maaseudulla sekä ekologisen ja yhteiskunnallisen haavoittuvuuden vähentäminen.

Kansalaisfoorumin näkemyksen mukaan köyhyyden vähentäminen sekä kansalaisten perustarpeiden ja -oikeuksien tyydyttäminen on myös paras tae maan kaikinpuolisen haavoittuuden vähentämiselle kriisin osuessa kohdalle.

Kansalaisjärjestöt ovat myös ehdottaneet, että maahan olisi luotava luonnonkatastrofien ehkäisyyn ja niihin valmistautumiseen keskittyvä laajapohjainen yhteistyöelin, jossa hallituksen ja viranomaisten lisäksi olisi täysvaltaisina toimijoina myös kansalaisyhteiskunnan edustajia.

Lue myös Kimmo Lehtosen Kumppaniin 1/2001 kirjoittama reportaasi El Salvadorin tuhoalueilta:
Kun maa järisee