Uutinen

Maailmassa on 250 miljoonaa lapsityöläistä

Juha Rekola
20.11.2000

Taistelu lapsityövoiman räikeimpiä muotoja vastaan astui askeleen eteenpäin, kun kansainvälinen sopimus, joka kieltää mm. lasten kauppaamisen, orjuuttamisen ja armeijaan värväämisen astui voimaan 19.11.2000.

Nyt voimaan astuvan kansainvälisen sopimuksen on ratifioinut 40 maata, mitä sopimuksen neuvotellyut kansainvälinen työjärjestö ILO pitää historiallisena tuen osoituksena. Sopimuksen sisältö hyväksyttiin ILO:n sonferenssissa vasta kesäkuussa 1999. Allekirjoittajamaiden joukossa ovat mm. Brasilia, meksiko, Kansada, USA, Malawi, Ghana, Etelä-Afrikka, Suomi, Irlanti, Iso-Britannia ja Thaimaa.

Maailmassa on arviolta 250 miljoonaa lapsityöntekijää. Vaikka lapsityövoiman vitsaus rehottaa erityisesti Aasiassa, eivät länsimaatkaan jää paitsi lasten riiston räikeimmiltä muodoilta, kertoo puolestaan maanantaina Intiassa julkaistu raportti.

Global March Against Child Labour -järjestön puheenjohtaja, tunnettu intialainen lapsityövoiman vastustaja Kailash Satyarthi totesi Delhissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että lasten ruumiillinen, emotionaalinen ja seksuaalinen riisto on maailmanlaajuinen ilmiö. Raportissa käsitellään lapsityötä, lapsiprostituutiota ja -pornografiaa, orjuutta sekä lapsisotilaita.

- Toisaalta elämme informaatioteknologian vallankumouksen, globalisaation ja ennennäkemättömien mahdollisuuksien aikaa. Mutta tähän kaikkeen liittyy myös orjuutta, prostituutiota ja lapsilla kuin eläimillä käytävää kauppaa vaurauden tuottamiseksi toisille kauhistuttavissa olosuhteissa, totesi Satyarthi STT:n mukaan.

Hänen mukaansa Intia on maailman suurin lapsityövoiman käyttäjä 120-miljoonine lapsityöntekijöineen. Seuraavina ovat Pakistan, Bangladesh, Indonesia ja Brasilia.

Raportissa mainitaan esimerkkinä eurooppalaisesta lapsityövoiman käytöstä 3 000 albanialaisen lapsen tuottaminen Italiaan ja Kreikkaan kerjäämään ja pesemään autojen tuulilaseja ilman palkkaa.

- Laki yksinään ei muuta tilannetta. Tarvitsemme parempaa lakien noudattamista, parempaa tietoisuutta, yhteiskunnallista toimintaa ja poliittista tahtoa lapsityövoiman käytön lopettamiseksi, sanoi Satyarthi.